Nieuw Stadsdichtersduo voor Zeist!

14 mei 2023
tekst: Jantsje de Boer; foto boven: Pauline Pisa, foto's onder: Hans van Oosterhoudt / Chris van Houts

Pauline Pisa en Jan-Paul Rosenberg zullen de komende twee jaar het stadsdichterschap van Zeist invullen. Literair Zeist organiseerde in samenwerking met KunstenHuis Idea en het Internationaal Liedfestival Zeist op vrijdagmiddag 12 mei een bijeenkomst in De Klinker. Tijdens deze bijeenkomst ontving wethouder Laura Hoogstraten het eerste exemplaar van de prachtig vormgegeven bundel met de 41 stadsgedichten die het vertrekkende Stadsdichtersduo Diet Groothuis en Mary Heylema de afgelopen vier jaar schreven. Daarna volgde de benoeming van het nieuwe Stadsdichtersduo dat vervolgens hun eerste stadsgedichten presenteerde. 

Tenslotte werd het Internationaal Lied Festival Zeist geopend met een kort concert op het Marktplein waarmee het vertrekkende stadsdichtersduo Diet en Mary werd toegezongen. Basisschoolleerlingen en het Jeugdzangtheater onder leiding van koordirigent Annet van de Hesseweg, zongen het afscheidslied Dwaal je mee? De tekst voor dit lied werd geschreven door de stadsdichters zelf en op muziek gezet door Arjen Heijboer. 

Pauline Pisa (1968) is dichter, tekstperformer en prozaïst. Pisa groeide op in het Utrechtse Kanaleneiland en is woonachtig in Den Dolder. Pisa schreef twee poëzie bundels, en staat sinds 2006 regelmatig op de planken om haar teksten voor te dragen. Zij werkte onder andere mee aan de Utrechtse vertaling van ‘Het feest van Nijntje’ (Ut fees van Nijntje) en schreef ter gelegenheid van 900 jaar Utrecht de liedtekst: ‘Stadsie zonder Muren’ voor Tineke Schouten. Pisa werkt tevens als verpleegkundige in de psychiatrie.

Jan-Paul Rosenberg is oprichter en directeur van Stichting Achterland, bruggenbouwer tussen literatuur en maatschappij. Zijn poëzie verscheen in verscheidene literaire tijdschriften en bloemlezingen. In 2018 was hij de winnaar van de negende editie van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd, in 2020 won hij de Poëziewedstrijd van de stad Oostende en in 2022 werd hem de Rob de Vosprijs toegekend. Als performer trad hij op in onder meer Branoul, Perdu en ’t Einde van de Wereld. Jan-Paul Rosenberg ontwikkelt concepten op het grensvlak tussen poëzie, visuele kunsten en muziek. Zijn bundel ‘Laatste foto van de vrede’ verscheen in 2022 bij De Arbeiderspers. 

Pauline en Jan-Paul zullen op verzoek en/of eigen initiatief minimaal acht stadsgedichten per jaar schrijven  die ook kunnen worden voorgedragen. Verder zullen zij gedichten schrijven en voordragen bij uitvaarten van gemeentewege (‘eenzame uitvaarten’) en zijn ze ambassadeurs voor de poëzie zowel binnen als buiten Zeist. Deze en alle reeds gemaakte stadsgedichten zijn te lezen op de website van Literair Zeist (www.literairzeist.nl) en verschijnen meestal ook in Zeistermagazine. 

De bundel stadsgedichten, ‘Zon en rijpe wormen, 4 jaar stadsdichterschap Diet Groothuis & Mary Heylema’, met illustraties van Hendrickje van Dijk, is verkrijgbaar bij Boekhandel Kramer & Van Doorn. 

Het stadsdichterschap van Zeist is een initiatief van Literair Zeist en kan dankzij een bijdrage van de gemeente Zeist worden gerealiseerd.

Foto boven: het eerste stadsgedicht van Pauline Pisa

Hieronder: het eerste stadsgedicht van Jan-Paul Rosenberg

Nachtballade voor Zinzendorf of Ode aan de Bunzingroute 

Er viel het mateloze te zien, en ik keek om mij heen, want door dit zag ik, en anders zou mijn bestaan niet zijn. (…) want deze ruimte was op mijn hand, en nam mij in zich op.
(Kees Ouwens, ‘Tocht’)

Laatste rotonde uitgestapt, Burcht in de rug 
door kreupelwoud, op weg naar stromenland
het witte landhuis in een sterrenkrans, een flard 

nocturnes slingert van terrassen langs de gracht
een pad tussen het zavelminnende gewas 
onder de windbespannen wolken

voor het tweede landhuis langs, door kamers 
heesterloof, een pentagram van vaarten, volle maan
drijft op het rimpelloze water, reeën 

schichten door een blauwe schemering 
waarin het zomer ritselt door de bladerkring: een lied 
van ongeboren uren uit het zwerk

met echo’s van de dorpsklok aangelengd
dat op de bodem van de aarde zingt, er is
een weg langs speelveld en herinnering

voorbij de spreng, er dromen weiden, boerderijen
nevelvleugels landen zacht op het moeras, daarachter 
spannen bossen, zandgrond, stuwwal samen 
tot een heuvelrand, ontspringt de dag.

Jan-Paul Rosenberg

 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Gedicht van vertrekkend stadsdichter Diet Groothuis:
Zoals

Gedicht van vertrekkend stadsdichter Mary Heylema:
Beeldbepalend

Volgende bijdrage:
Zeister Wildlife

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.