Van tv bekende modelbouwers in Spoorwegmuseum

16 september 2022
tekst: Evertjan de Rooij; foto’s: Erik Terlage / Ren
é Wolf

Vorig najaar zocht Omroep Max in de Grote Kleine Treinen Competitie naar de beste modelspoorbouwer van Nederland. Het programma, gepresenteerd door André van Duin en opgenomen in het Spoorwegmuseum, trok wekelijks meer dan een miljoen kijkers. De winnende baan, een impressie van de Tilburgse kermis, is te zien tijdens de Modeltrein Expo On traXS in het Spoorwegmuseum. Naast een groot aantal Europese modelbouwers zijn er meer bekende gezichten uit de Grote Kleine Treinen Competitie te zien, waaronder juryvoorzitter en meesterbouwer Evan Daes. De Modeltrein Expo On traXS vindt plaats van 23 t/m 25 september in het Spoorwegmuseum in Utrecht.

Internationale deelnemers
Tijdens de Modeltrein Expo On traXS zijn de mooiste modelspoorbanen van Europa te zien. Alleen de beste modelbouwers krijgen een uitnodiging, de kwaliteit van de modelbanen is daardoor uitzonderlijk hoog. Er zijn modelbanen te zien van modelbouwers uit Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en zelfs Polen.

Winnaars Grote Kleine Treinencompetitie
Onder de genodigden een aantal deelnemers van het populaire Omroep Max programma De Grote Kleine Treinen Competitie. De wedstrijd werd vorig jaar gewonnen door Team Oranje onder leiding van Erik Terlage. Hun winnende baan, de Tilburgse Kermis, is drie dagen lang te zien, waarbij de bouwers aanwezig zijn. Zij kunnen uit eigen ervaring vertellen hoe het is om binnen een week een complete modelbaan te bouwen, terwijl er normaal maanden of zelfs jaren aan een modelbaan wordt gebouwd.

Meesterbouwer
Ook juryvoorzitter Evan Daes is van de partij. Hij won in het verleden al twee keer de publieksprijs voor de mooiste modelbaan van On traXS. De Belgische meesterbouwer toont zijn nieuwste project ‘Arbutus Corridor’. De bezoeker mag, onder begeleiding, de baan zelf bedienen. Daarnaast presenteert het museum nog twee modelbouwers die bekend zijn van de Grote Kleine Treinen Competitie. Diger Rossel bouwde iets bijzonders; zijn modelbaan ‘Big Thunder Mountain’ is gebaseerd op de gelijknamige achtbaan in Disneyland Parijs. Op een oppervlakte van 120 x 60 cm zijn in detail alle facetten te zien van de oorspronkelijke attractie. En natuurlijk raast de trein door het decor. Marc Rijkhals steelt letterlijk de show met een miniatuurversie van het Belgische metalfestival Graspop. De baan heeft veel interactieve onderdelen, aangestuurd door verschillende roboticatechnieken. Denk aan springend publiek, live-optredens op schermen en digitale vertrekborden.

Jeugdplein
De Modeltrein Expo On traXS is leuk voor jong en oud. Liefhebbers leren de kneepjes van het vak tijdens de modelbouwdemonstraties van modelbouwcollectief Mitropa en vinden alle benodigdheden bij de stands van fabrikanten en winkeliers. Kinderen kunnen zich uitleven op het Jeugdplein waar ze kunnen spelen, bouwen, een rangeerdiploma halen of een speurtocht doen.

Meer info: https://www.spoorwegmuseum.nl/ontdek/nu-in-het-museum/modeltrein-expo-on-traxs/
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Eerder in het spoorwegmuseum:
Spoorwegmuseum gooit de deuren open

Meer over modelspoortreinen:
Treinramp met kerst

Volgende bijdrage:
Welke boeken troosten jou als ouder van een overleden kind?

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.