Maatschappelijke diensttijd in Zeist

10 juni 2023
tekst: Steven Spaargaren

In het regeerakkoord van 2017 werd de invoering van een maatschappelijke diensttijd (MDT) opgenomen. Jongeren tussen de 12 en 30 jaar kunnen deelnemen. Zij volgen naast school, werk of tussenjaar een traject van in totaal zo’n 80 uur, meestal verspreid over vier tot zes maanden. Inmiddels hebben zo’n 63.000 jongeren deelgenomen. Neemt Zeist eraan deel? 

In Zeist is maatschappelijke diensttijd gestart in 2019 als samenwerkingsvorm tussen Zeist en omliggende gemeenten. Het gaat nu om Zeist, De Bilt, Maartensdijk, Wijk bij Duurstede, de Utrechtse Heuvelrug. De gemeente mikt nu op regionale samenwerking. Dat is de toekomst.
 
In Zeist is het een samenwerkingsproject van CultuurZeist, MeanderOmnium en KunstenHuis Idea.
Drie organisaties die van wanten weten. Zeist neemt een centrale rol in.

Jongeren tussen de 15 en 30 jaar kunnen een aantal weken aan de slag. Jongeren willen graag iets ondernemen. Zij weten niet wat ze moeten gaan doen. Ik ben daar het voorbeeld van.
Waar draait het om?
Ze krijgen de kans zich creatief te ontwikkelen, nieuwe mensen te ontmoeten en zetten zich gezamenlijk of individueel in voor de maatschappij. Je moet het leuk vinden om met kunst en cultuur aan de slag te gaan. Dat gaat onder de naam Launch Your Future.

Het KunstenHuis biedt een individueel traject aan zoals vrijwilligerswerk bij deelnemende organisaties en groepsactiviteiten begeleid door professionals.  

Het project is afgelopen zaterdag 10 juni afgesloten met een klein festival in de Peppel. Ik ben benieuwd wat het heeft oplevert!

Laten we terugkeren naar maatschappelijke diensttijd buiten Zeist. Ik ben geboren in de woonplaats Leiden. Ik ging in Leiden en in Oegstgeest naar school. Hoe zou het zijn na mijn middelbareschooltijd op het Rijnlands Lyceum in Oegstgeest? Op het Rijnlands Lyceum heb ik zes jaar over HBS-A gedaan. Wat zou er anders kunnen?
Allereerst zou ik naar een andere middelbare school gaan. Ik wist niet wat ik moest kiezen. Als een vorm van maatschappelijke diensttijd in die tijd zou bestaan hebben, zou ik dat inderdaad kiezen. Dat weet ik nu na al die jaren zeker!
 

Bijdrage: 

 


Steven schreef eerder:
Burgerberaad in de lift

Meer over Launch Your Future:
Maatschappelijke Diensttijd loopt al in Zeist!

Volgende bericht:
Slottuintheater opent de zomer met De Odyssee

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.