Skip to main content

Lezing over de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Sun, 05/29/2022 - 10:06

29 mei 2022
tekst: Frans de Haas

Op donderdagmiddag 9 juni geeft Kees Schippers in het Torenlaan Theater een lezing over de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Hollanders weten als geen ander het water naar hun hand zetten, ook als verdedigingswapen. De lezing wordt georganiseerd door de Seniorenvereniging Zeist (ASZ).

Van 1815 tot ongeveer 1940 werden stroken weiland tussen Muiden en de Biesbosch onder water gezet. Kees Schipper neemt u in zijn voordracht mee langs deze linie met haar vele nog steeds bestaande forten en de vestigingssteden als Weesp, Naarden, Gorinchem en Woudrichem. Ook het bekende eiland Pampus passeert de revue.

De verdedigingslinie heeft zich nooit echt kunnen bewijzen, maar is wel drie keer deels in staat van verdediging gebracht. In 1870 tijdens de Frans-Duitse oorlog, tijdens de Eerste Wereldoorlog en de laatste keer in 1939 toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. De luchtvaartontwikkeling stelde de Duitsers simpelweg in staat over het onder water gezette deel te vliegen.

Op de verhogingen in het landschap verrezen forten. Het bekende Pampus maakte onderdeel uit van de linie. Soldaten die in Muiden gelegerd waren gingen er regelmatig oefenen. De Hollandse Waterlinie is een prachtig gebied waar de geschiedenis nog steeds te zien en te voelen is. Kees Schipper, die sedert 2000 op forteiland Pampus gids is, weet u er boeiend over te vertellen.

De lezing is donderdagmiddag 9 juni, aanvang 14:30 uur. De zaal opent al om 14:00 uur.
De locatie is het Torenlaan Theater aan de Torenlaan 38, Zeist.
Kosten excl. consumptie zijn Euro 5,- p.p. Contant of pinnen.

Graag aanmelden: aszlezingen@gmail.com. Of SMS naar 06-22304718.
Mocht het onverhoopt zijn volgeboekt, of als de lezing geen doorgang vindt, dan wordt u daarvan in kennis gesteld.
 

Bijdrage
Artikel

 


Meer over de Seniorenvereniging Zeist:
ASZ blijft groeien!

Meer over één van de forten:
De hort op

Volgende artikel:
Taxatiemiddag in Slot Zeist

 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.