Lezers in 2016

Op deze pagina staan enkele bezoekstatistieken van Zeistermagazine, om een indruk te geven van de lezers die het magazine trekt. Deze cijfers gaan over het volledige kalenderjaar 2016.

In 2016 werd Zeistermagazine in totaal 12.600 keer bezocht (door ruim 8.000 verschillende personen). Daar zijn wij heel trots op. Veel bezoekers lazen bovendien meerdere pagina's, in totaal werden er in 2016 ruim 27.000 pagina's gelezen (columns, artikelen etc). Een enorm aantal!

In bovenstaande grafiek zie je het aantal gelezen pagina's per week, in 2016. Omdat Zeistermagazine maandelijks rond de 1e van de maand verschijnt, zie je in de lezersaantallen een logisch patroon met pieken rond het moment van verschijnen (met uitzondering van augustus, toen het magazine vanwege de vakantie niet verscheen). De hoogste piek lag in de eerste week van februari, met meer dan 1.700 gelezen pagina's die week.

Toch worden de columns en artikelen niet alleen gelezen in de week van verschijnen. Ze zijn ook goed te vinden via Google en sommige blijven actueel. Dat blijkt wel uit het onderstaande overzicht van de vijfentwintig pagina's die in 2016 het meest gelezen werden. Uiteraard werd de openingspagina ('home') het meest gelezen. Maar direct daarna staat de vraag die Hans de Bree ooit stelde, "Is Zeist een dorp of een stad?" Deze pagina is al uit maart 2014, maar wordt in 2016 nog steeds veel gelezen. Daarna staan de "toppertjes" en de "topper", de twee pagina's met culturele tips die maandelijks vernieuwd worden, gevolgd door andere populaire columns en artikelen. Het valt op dat de vaste columnisten gemiddeld genomen beter gelezen worden dan losse artikelen of gastcolumns; kennelijk hebben de vaste auteurs een vaste kern van trouwe lezers.

Pagina Auteur Lezers
Voorpagina (home) - 7844
Is Zeist een dorp of een stad? Hans de Bree 796
Toppertjes Steven Spaargaren 627
Topper Steven Spaargaren 507
Het Plein in Austerlitz (recensie) Peter 423
De Jas van Fouad Ronald Camstra 367
Paardensport bij Manege Zeist René Scheffer 313
Zeist heeft 't allemaal Fons Pennings 313
Versnelling plan De Clomp Steven Spaargaren 287
Gratis parkeren bestaat niet Fons Pennings 261
Hoe zit het nu met die supermarkt? Steven Spaargaren 252
De Azijnmakerij (recensie) Peter 231
Zeister Lullo's Ruud Vermaase 226
Op weg naar een nieuw centrum Fons Pennings 200
Prins Bernardlaan Arend Postma 183
In oorspronkelijke staat Ronald Camstra 180
De hangplant Ronald Camstra 173
Kleding flop Ruud Vermaase 161
Michelangelo Ruud Vermaase 154
Odijkerweg Arend Postma 154
Vluchtelingendiner Mel Boas 150
Dahliastraat Arend Postma 149
Autodelen in Zeist? Martien Das 146
Montaubanstraat Arend Postma 146
Calidad (recensie) Peter 145

Ook over de lezers zelf zijn een aantal zaken bekend. In de grafieken hieronder is te zien dat ongeveer 60 procent van de lezers vrouw is. Wat betreft leeftijd zijn de jongere leeftijdsgroepen wat minder sterk vertegenwoordigd onder de lezers, maar zeker niet afwezig: zo'n twintig procent van de lezers is jonger dan 35 jaar.

Lezers belanden op heel uiteenlopende manieren bij Zeistermagazine, zoals onderstaande cirkel laat zien:

Ongeveer 29 procent komt direct binnen bij Zeistermagazine, vaak vanuit een link in de Nieuwsbrief email (groene part). Een iets kleiner part (oranje) vindt Zeistermagazine via een zoekmachine (meestal Google), en een nog kleiner deel (gele part) via een link op een andere site (bijvoorbeeld www.startpagina.nl of www.cultuurzeist.nl). Maar het grootste part (blauw), ongeveer 35 procent van de bezoekers, komt binnen via social media. Daarbij gaat het vooral om Facebook (bijna 3.000 bezoekers aan de site kwamen via Facebook), gevolgd door Twitter (ruim duizend) en een beperkte rol voor Linkedin en Instagram.

Tenslotte, voor de techniekliefhebbers: bijna de helft (47 procent) van de lezers gebruikt een PC of laptop, 38 procent een mobiele telefoon en 15 procent een tablet. 39 procent van de bezoekers gebruikt Safari (gemiddelde laadsnelheid 3,3 seconden), 37 procent Chrome (1,9 seconden), 12 procent Internet Explorer (1,6 seconden), 7 procent Firefox (2,9 seconden) en 4 procent Edge (1,7 seconden).