Lenteconcert Zeister Muziekdagen 2023

4 maart 2023
tekst: Tia Schutrups; foto: Juri Hiensch

Het Lenteconcert van de Zeister Muziekdagen vormt de jaarlijkse opmaat naar het Zomerfestival in augustus. Dit jaar vindt het Lenteconcert plaats op zondag 23 april om 20.15 uur in de Grote Kerkzaal van de Evangelische Broedergemeente te Zeist. De jonge talenten van het ADAM Quartet en celliste Alice Abram staan centraal in het concert, onder leiding van altviolist Avri Levitan. Op het programma staan werken van Ludwig van Beethoven, Witold Lutosławski, Igor Stravinsky en Johannes Brahms.

De kaartverkoop voor het Lenteconcert is inmiddels gestart, kaarten zijn te krijgen op www.zeistermuziekdagen.nl en bij Boekhandel Kramer & Van Doorn.

ADAM Quartet
Het ADAM Quartet bestaat uit Margot Kolodziej en Hannelore De Vuyst (viool), José Nunes (altviool) en Renée Timmer (cello). Het kwartet zoekt met frisse blik naar manieren om een eigen licht te laten schijnen op het strijkkwartet, en daarbij trouw te blijven aan de essentie van het genre. Sinds hun afstuderen aan het Conservatorium van Amsterdam in 2020 maakt het kwartet deel uit van de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA), waar het wordt begeleid door artistiek leider Marc Danel. Het jonge ensemble trad al op tijdens de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam, het Grachtenfestival, Storioni Festival, Stift Music Festival, Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog en Gaudeamus, in Muziekgebouw aan 't IJ en TivoliVredenburg. In 2020 ontving het kwartet het Strijkkwartet Stipendium van het Kersjes fonds.

Alice Abram
Alice Abram (2002) werd geboren in Israël, en studeert piano en cello aan het Raanana Music Center (RMC) in haar geboorteland. Ze won diverse prijzen op zowel piano- als op cellogebied, en ontving studiebeurzen van de American-Israel Cultural Foundation – wederom op piano en cello. Alice maakt deel uit van het Raanana Youth Symphonic Orchestra en is celliste bij het Young Israel Philharmonic Orchestra. Ze speelt kamermuziek in trio's en ensembles van het Jerusalem Music Center en het Raanana Music Center.

Avri Levitan & Musethica
Tijdens de Musethicaweek voorafgaand aan het Lenteconcert vindt er onder leiding van altviolist Avri Levitan – een van de oprichters van Musethica – een tiental concerten plaats bij sociale instellingen in de regio Zeist. Musethica is een unieke trainingsmethode voor jonge musici, waarmee ze goed leren aanvoelen hoe publiek op hun muziek en spel reageert. Voor de bewoners van de instellingen zijn de concerten een waardevolle belevenis. De Zeister Muziekdagen zijn de Nederlandse partner van de internationale Musethica-organisatie en ondersteunen dit initiatief omdat het niet alleen bijdraagt in de ontwikkeling van jong talent maar tegelijkertijd een belangrijke bijdrage levert aan de gemeenschap. De Zeister Muziekdagen creëren hiermee sterke sociale betrokkenheid door muziek te presenteren voor mensen die uitgesloten zijn van een bezoek aan de concertzaal.

Programma Lenteconcert 23 april
ADAM Quartet | Alice Abram cello | Avri Levitan altviool
Ludwig van Beethoven - Strijkkwartet op.18, nr.6
Witold Lutosławski – 'Bukoliki' voor altviool en cello
Igor Stravinsky – Drie stukken voor strijkkwartet (W25)
Johannes Brahms – Strijksextet nr.1, op.18

Agenda Zeister Muziekdagen 2023
18 t/m 22 april – besloten optredens Musethica met Avri Levitan, docent en coach
23 april, 20.15 – Lenteconcert met het ADAM Quartet, Alice Abram en Avri Levitan, Grote Kerkzaal Evangelische Broedergemeente, Zeist
12 t/m 26 augustus – Zomerfestival Zeister Muziekdagen, diverse locaties
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Hier is het:
Kerk Broedergemeente

Binnenkort ook in de Broedergemeentekerk:
Intrigerende uitvoering van de Matthäus Passion

Volgende artikel:
VOLfest: authentieke muziek uit de dorpen van Oeganda

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.