Burgemeester Janssen over Leiderschap

29 december 2021
tekst: Koos Janssen; foto: Ronald Camstra

Burgemeester Koos Janssen heeft een ‘cahier’ geschreven, een boekje met daarin een lezing aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Het cahier heet: “Leiderschap: op zoek naar essentie”. Janssen neemt hier de aanpak van woonwagencentrum Beukbergen als voorbeeld. Enkele citaten:

“Ik neem u mee naar Beukbergen. Een woonwagencentrum in Zeist. Met inmiddels ruim 220 standplaatsen. Het is het grootste woonwagencentrum in Nederland en zelfs in Europa. In tien jaar tijd hebben we het woonwagencentrum opnieuw ingericht in samenspraak met de bewoners.”

“Er viel mij meteen iets op. Zodra het over de woonwagenbewoners ging, keek bijna iedereen de andere kant op. Bij het eerste overleg dat ik voorzat, lieten de drie andere gemeenten zich niet zien.

Ik besloot dat dit niet zo kon. We moesten stoppen met kijken naar het verleden en beginnen met kijken naar de toekomst. We moesten stoppen met praten over mensen en beginnen met praten mét mensen. Ik besloot dat het aan de gemeente was om dat mogelijk te gaan maken.”

“Ik herinner me nog goed hoe dat eerste bezoek ging. Ik werd gastvrij ontvangen. Bij binnenkomst moest ik mijn schoenen uitdoen. Er stond koffie en koek op tafel. Er zaten vijf mannen. Met enig wantrouwen keken ze mij aan. Ze zeiden: ‘We hebben er al zo veel van jullie langs gehad. We geloven er niet meer in.’ Ik zei toen: ‘ Het verschil is dat het nu gaat worden wat we afspreken.’”  

“In Zeist werken we voortdurend aan gemeenschappelijkheid. Dat betekent niet: mijn werkelijkheid opgeteld bij de werkelijkheid van een ander. Dat betekent niet: stap maar in mijn wereld. Dat betekent ook niet: ik moet me naar die ander begeven en alles waar ik vandaan kom loslaten.

Een nieuwe gemeenschappelijkheid betekent: ruimte creëren. Tussenruimte. Een nieuwe ruimte maken, waar we samen aan bouwen zonder onze eigen wereld te verliezen. Het is samen zoeken, samen tobben, samen dromen, samen groeien.”

“Ons denken en doen op Beukbergen is niet een kwestie van veranderen. Want dat veronderstelt dat wat er is, niet goed is. We hebben het ook niet over vernieuwen. Want daarmee zeg je eigenlijk ook dat het oude niet meer deugt. Als we over Beukbergen praten, dan spreken we over ontwikkelen. Ontwikkelen op basis van gemeenschappelijkheid en eigenheid.”

 
Wil je het hele cahier lezen? Vraag dan een exemplaar aan via secretariaatburgemeester@zeist.nl
 

Bijdrage: 
Column: 
Recensie: 

 


Koos Janssen schreef eerder:
Op Beukbergen

Meer over Beukbergen:
Woonwagencentrum Beukbergen

Volgende bijdrage:
Hoe stemde Zeist voor de Top-2000?

 

Reacties

Mooi: de tussenruimte creëren en samen ontwikkelen. Ik voel me trots op het leiderschap van onze burgemeester.

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.