Kindercollege Koos Janssen ontroert

1 juli 2019
tekst en foto: Steven Spaargaren  

Burgemeester Koos Janssen heeft een college gegeven over zijn beroep voor kinderen van 8-12 jaar. Hij vertelt hoe het is om burgemeester te zijn en beantwoordt talloze vragen van die kinderen. Hij neemt zijn ambtsketen mee om het te laten zien aan het jeugdig publiek. Dat college vindt plaats in de bibliotheek in Zeist. Ik ben er op woensdagmiddag 12 juni jl. bij om het mee te maken. Een kijkje achter de schermen.
 
Als ik binnenkom zitten er al enkele kinderen op de blauwe banken in de kinderleeszaal op de eerste verdieping. Koos Janssen stelt zicht voor en geeft ieder kind een hand. Ook de volwassenen die er om heen zitten krijgen een hand.
Zo ontstaat er een sfeer waar iedereen zich veilig voelt. Ik zie ruim twaalf kinderen in totaal. Ieder kind noemt een sport waar hij of zij mee bezig is. De burgemeester stelt voortdurend vragen aan de kinderen om ze te stimuleren om vragen aan hem te stellen. Wat is uw lievelingsboek? Wat is uw lievelingskleur? Hoe wordt je burgemeester? Vervolgens gaat hij erop in. Als voorbeeld de laatste vraag. Je moet een brief schrijven aan de koning. Dan krijg je een reactie van de commissaris van de koning. Vervolgens moet je schrijven aan de gemeenteraad. Hij legt de procedure voor kinderen zo simpel uit.

Alles komt zo aan bod. Heeft u een vrouw? Hoeveel euro heeft u op de bank staan? Hoe lang bent u? Heeft u een groot huis? Waarom heeft u een stropdas aan? Waarom heeft u gaatjes in uw schoenen?

Koos Janssen probeert op al die vragen een antwoord te geven. Zo bouwt hij z’n college op. Vlakbij bij mij in de buurt zit een meisje en haar jongere broertje. Hun moeder staat tegenover mij. Zij hebben een andere afkomst. De jongen vraagt: hoe word ik burgemeester? Koos Janssen straalt en gaat erop in.

De ambtsketting met de koffer trekt de nodige aandacht van de kinderen. Hij vertelt dat hij hem alleen gebruikt bij speciale gelegenheden. Zo’n 150 jaar geleden is afgesproken dat de ambtsketting  in ieder geval gebruikt wordt bij twee gelegenheden:
1. Als voorzitter van de gemeenteraad;
2. Bij brand buiten: in het tumult was er altijd de burgemeester……
Hij laat een foto zien toen hij als veldwachter verkleed was: tijdens het 100-jarig bestaan van Den Dolder. 

Enkele vragen hebben met Zeist te maken. Een kind vraagt over de Dwarsweg waar auto’s te hard rijden. Een ander kind vraagt over een stuk grond in Kerckebosch. Een jongen wil meer bomen waarin hij kan klauteren. Hij  belooft erop terug te komen. Betrokkenen geeft hij een visitekaartje met zijn e-mailadres.

We mogen trots zijn op zo’n burgemeester. Koos Janssen doet dat op een speciale manier: hij heeft ontwikkelde communicatievaardigheden.
Hij begint om iedereen een hand te geven. Iedereen telt mee. Hij sluit niemand uit. Het is opvallend hoeveel en welke vragen de kinderen stellen. Hij vraagt een paar keer: hebben jullie er van tevoren over nagedacht? Door vragen te stellen stimuleer je de reactie.

Koos Janssen heeft oog voor iedereen. Hij geeft voorbeelden toen hij zelf tien jaar was. Dat spreekt de kinderen aan.
Het ontroert mij hoe hij met de kinderen omgaat.

In de Nieuwsbode van 5 juni staat een grote advertentie.

Gezocht: Nieuwe kinderburgemeester van Zeist!
Kinderen in Zeist hebben een stem, en die is belangrijk dus horen we die graag.
Anna Hartman, onze huidige kinderburgemeester draagt met vertrouwen het stokje over en daarom zijn we op zoek naar een opvolger (m/v). 
Stel jezelf voor in een filmpje en stuur dat voor 26 juni naar
kinderburgemeester@zeist.nl

Ik ben benieuwd hoeveel kinderen gereageerd hebben.

 
Volgende column: Kop dich!
 

Bijdrage: 

Reacties

Er hebben zich 18 kinderen aangemeld met een filmpje en die gaan zich op woensdagmiddag 3 juli presenteren aan de jury en ze gaan in gesprek met een Zeister ondernemer over een vraag die hun gesteld wordt.

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.