Kijk eens omhoog

29 oktober 2022
tekst en foto’s: Renée van Dijk

De winkels vliegen aan me voorbij terwijl ik stevig doorstap naar mijn specifieke boodschap verderop aan de Slotlaan. Ik kan ze bijna dromen, zo goed ken ik ons dorp: de Holland & Barrett, Gerry Weber, Nils Nees, Simon Levelt, Bruna, C&A (is er nog tijd om daar naar binnen te wippen voordat hij voorgoed sluit?), Pearle, Van Rhijn Koppen, Sunnycamp, Blooming… en oh ja, waar als laatste de ONLY zat is nu een beginnende bouwplaats.

Ik las ergens iets over het historische pand daarachter dat gesloopt wordt. Ik steek de Weeshuislaan over naar het Kruidvat en vanaf de overkant kijk ik terug en omhoog. Wow, dat is best een mooi pand wat daar verstopt ligt achter die moderne uitbouw. Ik probeer me te herinneren hoe dat er in mijn jeugd uitzag, maar helaas. Er komt van alles bovendrijven over de oude markt achter de V&D waar ik in de wandelwagen een stukje kibbeling van mijn moeder in mijn mond gestopt kreeg, maar geen beeld van die hoek van de Weeshuis- en Slotlaan.

Het is een mooie zonnige dag en hoewel ik dus heel doelbewust op pad was voor één boodschap besluit ik daarna wat rustiger terug te lopen en mijn blik eens te verruimen. Vergeet die strakke winkelgevels, wat zit daar eigenlijk achter of zelfs boven?

Aan de overzijde van de straat valt mijn oog op een heus trapgeveltje boven de Steppin’out, met een charmant wit erkertje. Je zult daar mogen wonen. Ik stel me zo’n hoekje voor met kussens waar je vanaf de vensterbank het winkelend publiek kunt observeren.

Rechts daarvan het oude pand van Van den Bosch, met daarboven Yoga & More. Dat weet ik toevallig, omdat ik daar wel eens op de zolder op een matje heb gelegen voor een Yin ontspanningsmomentje. Wat ik eigenlijk niet wist en nu dus zie, is dat er een torentje op de hoek van dat pand zit. Met een schattig klein raampje.  Hoe zit dat daarbinnen? Is dat bij het trappenhuis? Toch maar weer eens binnen kijken. Sowieso wel goed om te onthaasten, yoga.

Als ik mij omdraai zie ik boven de Purdey een heel aparte boogvormige gevel. Met een repetitie boven De Klop. Ik ben geen kenner, maar schat dit in op jaren ‘20/’30. Mooie stijl. Ook daar zou ik best eens binnen willen gluren.

Langzaam, genietend van de blauwe lucht, loop ik terug (of is dat eigenlijk verder, vanuit de richting van het Slot naar het Busstation?) en wordt mijn aandacht getrokken door het bijzondere pand met het boogpoortje tussen de EyeCare en de Claudia Sträter. De groen geglazuurde steentjes, het prachtige metselwerk onder de erker erboven. En hé, wat leuk, daarboven dus dezelfde strepen van zwarte bakstenen die ik in mijn pand aan de Schaerweijdelaan heb. Toch eens opzoeken hoe dat bewerkingsproces heet.

Op de hoek van de Middellaan zie ik links én rechts een torentje. Links boven Tapa Tapa een bijzonder, bijna vestingachtig vierkante vorm met een soort kantelen bovenop. Zou daar een ruimte zijn waar je buiten kunt staan? Rechts, boven de nu bijna echt gesloten winkel van Houweling Mode een klein smal torentje dat de hoek markeert. Met een frans balkonnetje bij de openslaande deuren op de 1e verdieping.

Wat een heerlijke wandeling zo, in wat je normaal vooral als winkelstraat ervaart. Mijn nieuwsgierigheid naar de panden achter die gevels groeit. En in mijn hoofd vormt zich een opzet voor een prachtige architectuurwandeling door ons centrum. Misschien met één of twee binnenbezoekjes erbij? Iets voor het Gilde Zeist wellicht… ‘De geveltjes van de Slotlaan’.
 

Bijdrage: 

 


Renée schreef eerder:
Jeugdliefde

Meer over de Slotlaan:
30 jaar wonen aan de Slotlaan

Volgende artikel:
Gluren bij de Buren is op zoek naar acts en huiskamers

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.