Jouw huis, hun thuis?

18 januari 2021
tekst en illustratie: Kamers met Aandacht

Weet je nog het moment dat jij uit huis ging? Als je net op eigen benen staat, heb je vaak nog hulp nodig van familie en vrienden. Maar wat als dat sociale vangnet er niet is en je geen vertrouwde plek hebt om naar terug te keren? 

Stichting Kamers met Aandacht zoekt mensen die een kamer willen verhuren aan jongeren tussen de 18 en 23 jaar, die op eigen benen willen staan, maar nog niet geheel zelfstandig kunnen wonen.

Een kamer mét aandacht!
Iedereen kan een Kamer met Aandacht bieden en zo een jongere op weg helpen naar zelfstandigheid. Heb jij ruimte over in huis en wil je meer van betekenis zijn? Dan is kamerverhuur wellicht iets voor jou! Kamers met Aandacht maakt de match tussen de jongere en verhuurder. Samen kijken we welke mogelijkheden er zijn en of er een klik is. Een belangrijke stap richting een zelfstandige toekomst.

Kamers met Aandacht maakt de match voor jou
Als verhuurder bepaal je zelf hoeveel ‘aandacht’ je wilt bieden. Samen met de coördinator bespreek je op welke wijze dit gebeurt. Misschien vind je het gezellig als een jongere af en toe mee eet? Lijkt het je leuk om samen te sporten? Of help je liever met de administratie? Jongeren zijn op hun beurt bereid om een wederdienst te doen. Bijvoorbeeld een klusje in huis, even oppassen, de hond uitlaten of boodschappen halen. Zo ontstaat er voor beiden een win-win situatie.

Nadat je je kamer hebt aangemeld komt de coördinator langs voor een bezichtiging en een kennismakingsgesprek met jou en eventuele huisgenoten. Dit is nodig om te komen tot een goede ‘match’ tussen jouw situatie en de behoefte van de jongere. Als er een match is gemaakt dan komt de coördinator samen met jongere en zijn/haar begeleider kennismaken. Ook worden er afspraken gemaakt over waar de jongere terecht kan mocht het wonen op uw Kamer met Aandacht niet goed gaan.

Je staat er nooit alleen voor
Kamers met Aandacht werkt met tijdelijke huurcontracten van minimaal 1 en maximaal 5 jaar. Deze is gekoppeld aan een begeleidingsovereenkomst voor de jongere en een vrijwilligersovereenkomst met de verhuurder. De begeleider van de jongere komt (de eerste 6 maanden) minimaal 1x per week op bezoek en is jullie eerste aanspreekpunt. Daarnaast kunnen verhuurders ondersteuning krijgen vanuit Kamers met Aandacht en elkaar ontmoeten.

Thomas
Voor Thomas (22 jaar) zoeken we een kamer in Zeist of directe omgeving. Thomas is werkzaam bij BIGA in Zeist en toe aan een nieuwe stap naar zelfstandigheid. Hij zit op voetbal in Driebergen en houdt van gezelligheid en nabijheid. Thomas is zelfstandig, maar kan soms wel wat hulp gebruiken bij zijn administratie. In het weekend gaat hij vaak naar zijn moeder. Helemaal alleen vindt hij nu nog wat te eenzaam, dus een kamer met aandacht past voor nu het beste.

James
Voor James (17 jaar) zoeken wij een kamer die het liefst in omgeving Zeist ligt. Hij doet nu examen Mavo (TL) en wil daarna een tussenjaar om fulltime te werken. Hij is sociaal, zelfstandig, rustig, gemotiveerd, behulpzaam en kan makkelijk op zichzelf zijn. Sporten is voor hem heel belangrijk, omdat hij niet graag stil zit en niks doet. Op dit moment op zoek naar een bijbaantje voor naast zijn examens.

Meer informatie: https://kamersmetaandacht.nl/

 

Volgende column: Volgt Zeist autoluw Amersfoort?
Meer over jongeren: Online Outside

 

Bijdrage: 
Artikel: 

Reacties

Wat een prachtig initiatief!

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.