“Ik word graag cadeau gedaan”

6 mei 2023
tekst: Ronald Camstra; illustraties: Julia Blauw

Zeist kent Julia Blauw vooral van de zwart-wit getekende illustraties van bekende panden. Na haar tekening van het Zeister gemeentehuis werd ze zelfs aangeduid als “de tekenaar van Zeist” en publiceert ze regelmatig werk in Zeistermagazine. Maar Julia heeft een veelzijdiger oeuvre: zo maakt ze ook portretten van mensen én huisdieren en bijvoorbeeld ook telefoonhoesjes en oldtimers, zowel in zwartwit als in kleur. Ze ontwerpt ook logo’s en geeft brochures vorm.

Een aandenken aan de muur
De huizen lopen wel het best. Julia vindt dat ook het leukst om te doen: “Ik heb inmiddels al meer dan 200 huizen getekend, bijna altijd in opdracht, voor mensen uit het hele land en ook uit België, Duitsland en de Verenigde Staten”. Zeker in coronatijd groeide de vraag: veel mensen zaten veel thuis en wilden hun huis opvrolijken met een originele illustratie. Veel bestellingen zijn een cadeau voor een ander: een oud of ouderlijk huis, de plek waar iemand is opgegroeid, ook veel studentenhuizen. Een aandenken voor aan de muur. “Ik word graag cadeau gedaan”, zegt Julia met een glimlach.

Ondernemer
Julia was als kind al creatief en ging (na twee jaar Hotelschool) grafische vormgeving studeren aan het Grafisch Lyceum Utrecht. Tijdens een stage ontwikkelde ze haar nu zo kenmerkende eigen stijl: strak en abstract, enigszins ‘cartoonachtig’ maar tegelijkertijd realistisch. Eind 2017 kreeg ze haar eerste betaalde opdracht en sinds 2020 staat ze bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als zelfstandig ondernemer. In het begin kwamen de opdrachten vooral uit haar eigen netwerk, vrienden van vrienden. “Ik heb nooit echt veel aan marketing gedaan”. Wel is Julia zeer actief op Instagram, waar ze inmiddels meer dan duizend volgers heeft en wat bijdraagt aan haar bekendheid én haar opdrachten.

Werkwijze
Soms denken mensen dat het een makkelijk trucje is, dat er een programmaatje op de PC voor is die met een druk op de knop een illustratie maakt, maar er komt een stuk meer bij kijken. Vorig jaar zei iemand nog tegen Julia: “Wat leuk, daar zou je geld voor moeten vragen”, terwijl ze er inmiddels van kan leven.

Julia gebruikt inderdaad een computerprogramma om mee te tekenen, Adobe Illustrator. “Ik vraag mensen om een foto van het object op te sturen, en dan kan in inschatten hoeveel werk het is. Vaak kost het één tot twee werkdagen, afhankelijk van de mate van detail en het aantal tierelantijntjes”. Dan gaat ze aan het werk: eerst de contouren, de buitenlijnen, van groot naar klein, de details als laatst. Als het af is laat Julia het bewust een dag liggen om er daarna met frisse blik nog eens naar te kunnen kijken. En ze staat open voor correctieverzoeken van de opdrachtgever. “Ik zeg altijd: wees eerlijk, het komt bij jou aan de muur te hangen. Ik ga door tot de klant 100 procent tevreden is, dat is mijn service, mijn garantie.”

Drie opties
Een tekening van een woning kost tussen de 100 en 250 euro (ex btw), afhankelijk van de mate van detail. En van de gewenste manier van afdrukken. Daar zijn drie opties in: op papier (ingelijst), in HD-metal of in Aluminium. “Metaal geeft een mooie strakke glans, dat maakt een tekening  vaak nog bijzonderder”.

Wat voor jou persoonlijk of dierbaar is
Niet iedereen wil een tekening van zijn of haar ouderlijk huis aan de muur. “Ik kan een aandenken maken van dát wat voor jou bijzonder is. Dat kan van alles zijn”. Julia tekent veel huisdieren, auto’s, boten, horloges. En veel portretten. Vaak groepen, zoals een familie of een jaarclub, maar ook trouwfoto’s en kinderportretten. Het uitdagendst vindt Julia het vereenvoudigd weergeven van menselijke emoties. “Daar zit ik vaak echt even op te puzzelen”.

Vormgeving
Julia is een allround vormgeefster. Zo gaf ze voor Paleis Soestdijk een trouwlocatiebrochure vorm. Ook ontwerpt ze bedrijfslogo’s, zoals recent voor Renée’s Hondenleven van Zeister Kynoloog Renée van Dijk. Ze maak dan drie verschillende schetsen om samen met de opdrachtgever een gevoel te krijgen wat het beste past bij persoon of bedrijf. Renée kijkt tevreden terug op het traject: "Julia kende ik van haar zwartwit tekeningen en van onze ontmoetingen in het Zeisterbos met onze honden. Toen ik haar dierenportretten in kleur zag heb ik haar gevraagd een logo voor me te ontwerpen. De samenwerking was geweldig; het idee uit mijn hoofd kwam tot leven onder haar handen. Ik ben heel blij met dit unieke logo in haar mooie stijl. Binnenkort gaat ze weer een opdracht voor me doen. Ik kijk er naar uit!" 

Voorbeeld en droom
Haar eigen inspiratie haalt Julia uit collega’s uit haar vakgebied. Als rolmodel noemt ze Ravian van Beele: ook geboren in Zeist, ook klein begonnen, ook een eigen stijl ontwikkeld, en nu wereldberoemd als Ravian Derrière met zijn artwork van hartvormige achterwerken. “Hij hangt nu bij alle bekende Nederlanders aan de muur”. Zelf droomt ze er van om ook ooit voor bekende artiesten te werken.

Ook iets voor jou?
Wil jij ook iets heel persoonlijks aan de muur? Je woning, je huisdier, een mooie oldtimer? Of wil je een origineel cadeau aan iemand geven? Neem dan eens een kijkje op Julia’s website of Instagram en leg je wensen of ideeën voor. Het resultaat zal je verheugen!
 

Bijdrage: 
Column: 
Lezershoek: 

 


Meer over Julia:
Tekenaar van Zeist

Hier begon het allemaal mee:
Julia Blauw tekent Zeist

Volgende artikel:
Koppel uit Zeist start tafelkledenmerk

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.