Lezing over Ida Gerhardt

14 januari 2024
tekst: Leonie Silkens en Jantsje de Boer; foto: Hans Werkman

“Stormen en onweren trekken wij aan” is de titel van de lezing over dichter en classica Ida Gerhardt (1905 – 1997) die Pieta van Beek donderdagmiddag 25 januari houdt in het Torenlaan Theater.

Tussen Ida Gerhardt (Eefde) en Pieta van Beek (Kaapstad, Stellenbosch) vlogen jarenlang brieven over en weer. Deze ‘Brieven van overzee’ verschenen in 2001 en zagen in 2013 opnieuw het licht. Thema’s zijn jeugd en ouderdom, schrijven en studie, school en universiteit, misdaad en molest, natuur en het verval van natuur, rechtvaardigheid en apartheid, opvoeding en onderwijs, liefde en huwelijk, en de tweeling Thomas en Brandaan. Kortom: over het leven in den vreemde en het leven onder vreemden. Soms waren er onvergetelijke ontmoetingen en gingen er geschenken over tafel als zeepaardjes en schelpen, foto’s, boeken, een Erooslepel en een Hovenier van Rembrandt in wit en zwart.

In haar lezing staat niet alleen deze correspondentie centraal, maar ook enkele andere onbekende brief- en kaartcorrespondenties. Ze verhelderen haar leven en werk. Dr. Pieta van Beek is Research Fellow aan de Stellenbosch University (Zuid-Afrika), Associate Researcher aan de Utrecht University en Fellow aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Deze lezing op de jaarlijkse Gedichtendag is een gezamenlijk in initiatief van ASZ en Literair Zeist. De middag vindt plaats in het Torenlaan Theater, Torenlaan 38 in Zeist. Aanvang: 14.30 uur, zaal open vanaf 14.00 uur. Kosten: € 6,00 exclusief consumpties.

Aanmelden/betalen online: www.seniorenzeist.nl. U wordt geïnformeerd als een lezing is volgeboekt of niet doorgaat. Meer informatie: www.literairzeist.nl of www.seniorenzeist.nl.
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Eerdere lezing van Pieta van Beek:
Anna Maria van Schurman

Binnenkort ook in het Torenlaan Theater:
De Ongenode Gast

Volgende gedicht:
Kalenderleven

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.