5 voedingsmiddelen voor een betere hormoonbalans

6 mei 2023
tekst: Eline Meijer; foto: Mandy Brander

In mijn praktijk in Zeist zie ik veel vrouwen met hormonale klachten. Vandaar dat ik graag een blog schrijf over welke voeding een positieve bijdrage kan leveren aan jouw hormonale balans.

Ik bespreek 5 voedingsmiddelen met je:

1. Avocado's
Deze heerlijke vruchten zijn niet alleen rijk aan gezonde vetten, maar zijn ook rijk aan vitamine B6, een vitamine die betrokken is bij het reguleren van hormonen zoals progesteron. Progesteron is belangrijk voor een gezonde menstruatiecyclus bij vrouwen. Avocado's bevatten ook fyto-oestrogenen, plantaardige stoffen die de oestrogeenniveaus in ons lichaam kunnen reguleren. Helaas zijn avocado’s niet heel duurzaam. Ik maak hier altijd mijn keuze in door niet elke week avocado te kopen.

2. Vette vis
Vette vissoorten zoals zalm en haring zijn rijk aan omega-3 vetzuren. Omega-3 vetzuren zijn cruciaal voor onze hersenen en ons zenuwstelsel, maar ze ondersteunen ook een gezonde balans van hormonen zoals cortisol en adrenaline. Daarnaast bevatten vette vissoorten ook vitamine D, een vitamine die nodig is voor de productie van hormonen zoals testosteron. Omega 3 vind ik persoonlijk een onderdeel van de basis suppletie. In de praktijk zie ik bij bijna iedereen een disbalans tussen omega 3 en omega 6. Ga je voor een supplement? Zorg dan dat je een zuivere en duurzame olie hebt. Er is helaas veel zooi op de markt te verkrijgen. Lees hier meer over deze vetzuren en de omega 3 olie waar ik achter sta.

3. Noten en zaden
Noten en zaden zijn een geweldige bron van magnesium, een mineraal dat belangrijk is voor de productie, regulering en activiteit van verschillende hormonen in ons lichaam. Zo kan magnesium bijvoorbeeld helpen bij het reguleren van insuline, het hormoon dat onze bloedsuikerspiegel reguleert. Bovendien zijn noten en zaden ook rijk aan gezonde vetten en eiwitten, die beiden belangrijk zijn voor een gebalanceerde hormoonproductie. Met name lijnzaad vind ik echt een topper. Lijnzaad koop je het liefst in een hele variant en maal je voor gebruik. Dit malen kan in een smoothie blender of in een hakmolen. Bij de gebroken variant is de vetzuursamenstelling niet optimaal, dus vandaar dat je beter de hele variant kunt kopen. Je kunt lijnzaad als topping op je havermout doen, door een smoothie blenden of over een salade strooien. Noten, zaden en pitten wil je liever niet verhitten.

4. Broccoli
Broccoli en andere kruisbloemige groenten zoals bloemkool en spruitjes bevatten fytochemicaliën zoals indolen en saponinen, die kunnen bijdragen aan een gezonde hormoonbalans. Indolen kunnen helpen om overtollig oestrogeen af ​​te breken, terwijl saponinen de productie van testosteron kunnen stimuleren. Bovendien bevat broccoli vitamine C en foliumzuur, beide belangrijk voor een gezonde menstruatiecyclus bij vrouwen.

5. Cacao
Cacao bevat veel antioxidanten die kunnen helpen om de cellen van ons lichaam te beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Daarnaast bevat cacao ook flavonoïden, die het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en andere chronische ziekten kunnen verlagen. Ervaar je veel behoefte aan chocola? Dan is dit vaak een teken van een magnesiumtekort. Voeg dan wat vaker pure chocola toe (meer dan 70%), cacao nibs of rauwe cacaopoeder.

Als je op zoek bent naar voedingsmiddelen die je kunnen helpen bij een gezonde hormoonbalans, overweeg dan om deze vijf items in je eetpatroon op te nemen. Vergeet niet dat voeding slechts één factor is, dus zorg ervoor dat je ook andere leefstijlgewoonten, zoals slaap en lichaamsbeweging, in balans houdt.

Met deze voedingsmiddelen kun je jouw hormoonbalans op een natuurlijke manier ondersteunen en verbeteren. Zou je graag aan de slag willen met je hormonale balans en algehele gezondheid? Neem dan gerust contact op of neem een kijkje op mijn website.

Liefs Eline
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Eline schreef eerder:
Warm ontbijten

Meer over balans:
Recept voor een goed leven

Volgende artikel:
"Ik word graag cadeau gedaan"

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.