Hoor en wederhoor

1 oktober 2019
tekst en foto: Erwin Hagen

“Als klein jongetje was ik al met een cassetterecorder aan het klooien. Theo Koomen was mijn grote voorbeeld, prachtig…, en later Jack van Gelder”.

We zijn in de catacomben van Slotstad RTV in Couwenhoven en ik ben in gesprek met Ben Werner. Ben is een zeer toegewijd vrijwilliger van Slotstad RTV en vooral een enthousiast en ervaren sportverslaggever. Ik had gevraagd of ik ‘m mocht interviewen voor dit thema-nummer van het Zeistermagazine, ‘het hoeft maar een half uurtje te duren’, zei ik bij het maken van de afspraak. We hebben uiteindelijk na anderhalf uur een punt gezet achter het gesprek, anders hadden we nog zeker veel langer kunnen doorpraten.

Natuurlijk over alle sport in Zeist: voetbal, hockey, waterpolo, korfbal , volleybal, basketball en nog heel veel meer. Al 28 jaar maakt Slotstad RTV op zaterdag een sportprogramma over allerlei sporten die in Zeist plaatsvinden. “En soms is er een trainer of een speler die mij een tijdje niet meer aankijkt of wil spreken.” zegt Ben, “Die zijn dan boos over mijn commentaar tijdens een wedstrijd”. “Later, als we weer ’n keertje in gesprek komen, dan vraag ik: en… wat vond je er dan zelf van?”
“Schoorvoetend geven ze dan aan dat het zelf ook geen goede wedstrijd vonden.”

Het is hoor en wederhoor. Geen oordeel hebben en iedereen blijven respecteren, ongeacht z’n positie of z’n afkomst. Dat is de boodschap van Ben. Zo vindt Ben FZO een prachtige club in Zeist. Toevallig voetbalde mijn zoon ook een tijdje bij FZO, maar het heeft lang geduurd voordat ik wist waar die drie letters van de club voor stonden. Ben leert mij: “Een echte volksclub uit Zeist, dat voel je als je langs de lijn commentaar staat te geven en na de wedstrijd, als je in de kantine komt.”

Ben beschrijft de situatie van een trainer die slecht presteerde met z’n team . Die trainer werd chagrijnig van het commentaar en de scherpe vragen van Ben na afloop van de wedstrijd. “Maar ik wil niet afzeiken, nooit. Ik wil altijd alleen maar journalistiek commentaar leveren.”
Of de situatie van een vrijwilliger van de sportclub. Die werd ziek, raakte slecht ter been en kon ter plaatse  de wedstrijden niet meer volgen. Die zat elk weekend aan de radio gekluisterd om het commentaar van Ben en z’n collega’s op Slotstad radio te volgen, om het wel en wee van z’n club van minuut tot minuut te kunnen  meemaken. “Die man keek elk weekend uit naar de uitzending, zoals de bewoners op m’n werk uitkijken naar de dagelijkse maaltijd”.

Ben is namelijk ook instellingskok in Utrecht. Mooi werk. Al moet het de laatste jaren steeds meer met minder personeel. Vroeger had hij een directeur - “niets ten nadele van mijn huidige directeur” - die warme aandacht had voor z’n bewoners en medewerkers. Dat voelde goed. Verbinding en respect.

Ben vervolgt: het gaat om fatsoenlijkheid en betamelijkheid. Neem de discussie over het centrum van Zeist. Als oud-centrum bewoner van Zeist geeft hij aan: dat is inmiddels een heel  langdurige discussie waarin we nooit iedereen tevreden krijgen. Nooit…, gaat niet lukken. Maar laten we wel altijd redelijk blijven met elkaar.
 
We verleggen het gesprek weer even naar Slotstad RTV. Een vrijwilligers-organisatie, met slechts één betaalde part-time kracht, 40 vrijwilligers en een betrokken bestuur. Dagelijks kijken en luisteren veel mensen in en rondom Zeist en Bunnik graag naar de uitzendingen. Onlangs is de samenwerking met De Bilt aangegaan. Volop ontwikkelingen. En, zegt Ben, ondertussen verslaan we alle belangrijke evenementen, zoals de 4 mei herdenking, de nieuwjaarsreceptie, de vrijwilligersmarkt, de intocht van Sinterklaas en nog heel veel meer. Zonder oordeel, en met heel veel humor. Dat laatste, geeft Ben mij tenslotte mee, is cruciaal.

Ook vrijwilliger worden bij, reclame maken bij of donateur worden van Slotstad RTV? Neem contact contact op via info@slotstad.nl.

 

Volgende column: Sloophamers in Zeist?
 

Bijdrage: 
Column: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.