Vegetariër of geheelonthouder?

4 november 2019
tekst: Ernst van Splunter

“Een jongen interviewde mij voor zijn schoolkrant. Hij vroeg aan mij: ‘Bent u nou rood, of bent u nou rechts?’ Ik zei tegen die jongen: ‘Je kan net zo goed vragen: bent u vegetariër of geheelonthouder?” Aan deze woorden van Wim Kan, beroemd cabaretier tussen 1950 en 1980, moest ik denken toen ik vandaag op Facebook een opmerking van iemand las dat mijn GroenLinks-collega Ronald Camstra het handig had aangepakt. Door mij te vragen columnist te worden van dit in zijn ogen ‘linkse’ Zeistermagazine. Kennelijk kwalificeerde degene die Camstra dit aanwreef, mij als ‘rechts’.

Ik ga weer even terug naar Wim Kan. Hij zei toen hij verder op de vraag van de schoolkrantjournalist inging: “Het een sluit het ander helemaal niet uit.” En hij vertelde dat als hij bepaald gedrag vertoonde dat werd bestempeld als rechts of links. Of een bepaalde mening had dat die dan in een vakje werd gestopt. En dat hij vanwege bepaald gedrag heel simpel rechts zou kunnen worden genoemd, maar vanwege ander gedrag met hetzelfde gemak als links zou kunnen worden bestempeld.

Toen Ronald Camstra mij een half jaar geleden benaderde, wist ik natuurlijk wel dat er mensen zijn die dit magazine ‘links’ vinden. ‘Bolwerk van GroenLinksers’, hoorde ik een keer in het gemeentehuis. Wat voor mij totaal geen reden was om er daarom niet aan mee te doen. In de tijd dat Wim Kan het populairst was, in de jaren ’70, ging de toenmalige VVD-fractievoorzitter Hans Wiegel graag naar het VARA-radioprogramma ‘In De Rooie Haan’. Want daar lagen kansen om kiezers te winnen voor zijn standpunten, veel AVRO-leden stemden toch wel op hem, zei hij. En – en dat is ook voor mij een reden geweest om ja te zeggen – om zo nu en dan eens een knuppel in een hoenderhok te gooien.

Maar de belangrijkste redenen om geen nee te zeggen op Ronalds vraag waren er twee. In de eerste plaats omdat ik wilde schrijven over ‘Meedoen in Zeist’. Zodat ik, tenminste 1 keer per maand, de schijnwerper kan richten op iemand die dat doet of deed en waardering verdient. En de tweede reden is dat ik graag schrijf: want schrijven scherpt je denken en het geeft bekendheid aan waar je mee bezig bent en wat je belangrijk vindt.

Ik stop niet graag dingen in een hokje. Maar vandaag maak ik een uitzondering. Ik vind die meneer die die opmerking maakte een enorme azijnzeiker. Als hij dit medium te links vindt, is er een prima remedie: verwijderen van je facebook-omgeving. Of nog beter: vraag of je zelf ook columnist kan worden. Dan doe je namelijk ook mee in Zeist. En daar is het mij nou net om begonnen.  

 

Volgende bijdrage: Uitslag lezersonderzoek
 

Bijdrage: 

Reacties

Haha, deze azijnzeiker maakt graag een dolletje met Ronald Camstra, waarde Ernst van Splunter. Uiteraard bent u geen rechtse excuustruus op deze pagina, maar een virtuoos schrijver met een fijnzinnig gevoel voor digitale interactie.

Wel opmerkelijk dat u zo'n heel topic vol geweeklaag ophangt aan een overduidelijk gebbetje. U ziet de Splunter (haha) in het oog van een ander kennelijk eerder dan de balk in het eigen oog.

Toch zie ik met graagte uw nieuwe column tegemoet.

Groet,

Jurian

Mooi geschreven Ernst! En het inspireert mij om me als betrokken inwoner die graag schrijft ook aan te melden als columnist!

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.