Hoe sport Zeist?

24 september 2022
tekst: Ruud Vermaase

Het Zeistermagazine zet altijd een peiling uit onder haar lezers. De ene keer een luchtig onderwerp, de andere keer met wat mee lading. De laatste keer peilden we de sporten die onze lezers beoefenen.

Wat mij meteen opviel was de beperkte groep die aan teamsport doet. Misschien niet zo gek, omdat veel van onze lezers toch redelijk in de senioren te zoeken zijn. De gemiddelde leeftijd van onze lezers schommelt rond de 50 jaar.

Teamsport in de verdrukking
Wat is er toch mis met teamsport? Laatst moest ik op mijn werk opdraven bij een teambuilding-middag. Op een leuke en meteen verbindende methode leerden we elkaar kennen. We moesten telkens in groepjes bij elkaar staan. Op muzieksmaak, op gezinssamenstelling, geboortestreek en ook welke sport we beoefenden. De host tipte al meteen ‘teamsport’ als een groepje. Niet voetbal, hockey, korfbal. En gelijk had hij. Ik stond als hockeyer in een groepje van 3 in een gezelschap van ruim 60 man! Ik praatte bij met een vrouw van 27 die voetbalde en een man van ongeveer dezelfde leeftijd die basketbalde. Om ons kleine groepje een beetje te steunen kwamen 2 vrouwen ons versterken die samen dubbelden bij tennis. “Ook een teamsport”, vonden zij. Kortom nog geen 10 procent van mijn rechtstreekse collega’s doet aan teamsport, dan zijn onze lezers met zo’n 25 procent nog een lichtpuntje.

Wandelen is ook een sport
Covid heeft niet meegeholpen aan het samen sporten. Hardlopers, fietsers en golfers waren lachende derde. Over golfen gesproken: het wandelen maakte een enorme opmars. Een lezer merkte op dat wandelen geen aankruismogelijkheid was. Inmiddels toch een erkende sport. Toch?

Laat ik niet de discussie weer doen oplaaien over de definitie van ‘sport’ en het verschil met ‘bewegen’. Moet het nu wel of niet met competitie? De altijd verdeelde meningen over jurysporten. Daar ging het in deze peiling niet om.

Firebirds
Opvallend was de hoge respons op honk- en softbal. Misschien geënthousiasmeerd door het dit jaar jubilerende Firebirds (voorheen Phoenix) met hun roemrijke 50-jarige geschiedenis. Redder van hockeyclub Phoenix in de zeventiger jaren dankzij de Amerikanen van Soesterberg, om vervolgens eind vorige eeuw met een pijnlijke scheiding het veld te moeten ruimen omdat het razend populaire hockey met zijn kunstgras het hele complex opeiste. In de geschiedenis van het Zeister honk- en softbal speelt het grote internationale toernooi tijdens Pinksteren een vooraanstaande rol. Zelfs het fameuze Amerikaanse luchtmachtteam van Ramstein Airbase was daar een van de deelnemers. Onlangs is een jubileumboek verschenen waarover we eerder op Zeistermagazine berichtten: Firebirds 50 jaar.

Bekijk de uitslag van de peiling hier in scherper beeld: https://www.zeistermagazine.nl/peilingsport
 

Bijdrage: 
Artikel: 
Lezershoek: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.