Historie

Zeist herdenkt de holocaust

Artikel
Zeist herdacht ook dit jaar de slachtoffers van de holocaust op de laatste zondag van januari, de dag waarop in 1945 het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau werd bevrijd. Locoburgemeester Laura Hoogstraten haalde een vergeten geschiedenis naar boven, en Lisa en Marc Boas vertelden over hun oma.
tekst: Antoon Berentsen; foto’s: Antoon Berentsen (boven), Mel Boas (midden), geheugenvanzeist.nl (onder)

Een hart vol Harmoniemuziek

Boek
Het boek 'Een hart vol Harmoniemuziek' wordt op zondag 29 oktober aangeboden aan Laura Hoogstraten, wethouder cultuur, tijdens een middagconcert door de Koninklijke Harmonie 'Oefening Baart Kunst' (OBK) in de Oosterkerk. In het boek staat de in Zeist geboren dirigent en componist Gert Buitenhuis (1943) centraal.
tekst: George Reuchlin

De Heerlijkheid Zeist

Aankondiging
Op maandag 9 oktober vindt om 20.00 uur in de grote zaal van bioscoop Figi de première plaats van de filmdocumentaire De Heerlijkheid Zeist, over de geschiedenis van Slot Zeist en de ontwikkeling van het dorp Zeist.
tekst: Kees Kort; foto: Zeister Historisch Genootschap

Wat deed jij in 2003?

Oproep
In september bestaat Zeistermagazine 20 jaar. Om dit lustrum te vieren kijken we met onze lezers terug naar het jaar 2003. Daarom een oproep. Wat deed jij in 2003? Hoe zag Zeist er in 2003 uit? Zet jouw herinneringen aan 2003 op papier en stuur het ons toe. De leukste inzendingen worden in september geplaatst!
tekst: Ronald Camstra

Taxatiemiddag oude boeken

Aankondiging
Op vrijdag 4 augustus vindt er een taxatiemiddag plaats in de Orangerie van Slot Zeist. Taxateur Arie Molendijk taxeert daar uw oude boeken zoals oude (staten)bijbels, atlassen, geïllustreerde werken en reisboeken, handschriften, oude brieven, foto's, ansichtkaarten en prenten.
tekst: Arie Molendijk

Zeist in de Middeleeuwen

Boek
De meeste Zeistenaren zullen wel eens van de ridder Godfried van Seijst gehoord hebben. Deze Godfried is de oudst bekende inwoner van Zeist. Hij wordt vermeld in een oorkonde uit het jaar 1165. Een boek dat eind dit jaar verschijnt met de titel Het middeleeuwse riddergeslacht van Seijst gaat over dit geslacht van Seijst.
tekst: Ar Stramrood

115 jaar Duinhoeve

Artikel
Middenin Bosch en Duin, op het kruispunt Vossenlaan-Baarnseweg, ligt de Duinhoeve. Een gemeentelijk monument, en een van de oudste huizen van Bosch en Duin. Emely Dekkers en Walter Kooy vertellen over de geschiedenis van de Duinhoeve, die ze in 1990 in verwaarloosde staat kochten.
tekst: Emely Dekkers en Walter Kooy

Onthulling gedenksteentjes

Aankondiging
Het Geheugen van Zeist en het 4 en 5 mei Comité onthullen op woensdag 30 maart gedenksteentjes voor de woningen Waterigeweg 31 en Frank van Borselenlaan 2, 4 en 8. De onthulling van deze gedenkstenen vindt plaats met nabestaanden.
tekst: Marja Vermeulen; foto’s beschikbaar gesteld door Heleen bij ’t Vuur en Gerrit van der Vorst

Pages