Boek & Film: Het Smelt

20 april 2024
tekst: Ton Stok

Op maandag 6 mei vertoont Literair Zeist in bioscoop Figi de film Het Smelt, gebaseerd op de gelijknamige roman van Lize Spit. Voorafgaand aan de film is er een inleiding over boek én film.

Het Smelt, gebaseerd op het gelijknamige boek van Lize Spit, draait om Eva. Het verhaal speelt zich af in Eva's verleden, toen ze dertien jaar was, en het heden, waar Eva nu een jonge vrouw in de twintig is. In Bovenmeer, het dorpje waar ze opgroeide, organiseert Tim, een van haar jeugdvrienden, een feest. Eva besluit ernaartoe te gaan om voor eens en altijd af te rekenen met wat er fout ging tijdens die bewuste zomer waarin ze is meegesleurd in het zwaar misdragen van haar twee vrienden met andere meisjes.

Over de film
De film is erg claustrofobisch. Je voelt je nooit op je gemak. De film wisselt van het heden naar het verleden, van een drukkende, broeierige zomer naar een donkere en koude winter. Die wisseling tussen heden en verleden bouwt de spanning steeds verder op. Regisseur Veerle Baetens snijdt tijdens scènes net telkens keer weg als je een antwoord denkt te krijgen. Hierdoor blijf je nieuwsgierig en verslapt de spanning geen moment.

Dat komt ook andere sfeerbepalende elementen. De filmmuziek van Bjorn Eriksson is aangrijpend en verhoogt het claustrofobische gevoel. De camera blijft dichtbij Eva, vooral wanneer de film zich afspeelt in het heden. Je hoort haar ademhaling en voelt Eva's spanning in je eigen lichaam. Het Smelt laat je nooit op je gemak voelen, wat het een uitstekende thriller maakt. Er zijn geen adempauzes, omdat je tijdens de hele film het idee hebt dat er iets vreselijks gaat gebeuren.

De hele film bouwt op naar dat moment en wanneer het gebeurt is het verschrikkelijk. De film laat je niet wegkijken en dat is een heftige ervaring. De ontknoping in het heden is helaas niet zo sterk en geeft minder voldoening. Het Smelt is desalniettemin een aangrijpende en heftige thriller die je nog lang bijblijft.

Inleiding
Gerlinda Heywegen, filmprogrammamaker voor verschillende festivals zoals Film by the Sea en Film & Literatuurfestival Winternachten gaat in de inleiding in op het boek, de schrijver, de film en de makers. Vervolgens wordt de film bekeken. Uitwisseling van opgedane kijkervaringen geeft mogelijkheid tot interessante gesprekken na afloop. Iedere bezoeker ontvangt van tevoren een reader met uitgebreide achtergrondinformatie bij de film (als het emailadres bekend is).

Het Smelt
Maandag 6 mei, 19.30 uur
Figi theater Zeist
Gebaseerd op de roman van Lize Spit – Het Smelt
Regie: Veerle Beatens (2023), 111 minuten
Kaartverkoop online via www.figi.nl of reserveer telefonisch via de Nederlandse Theater Kassa: 0900-9203.

‘Boek & Film’ is een initiatief van Literair Zeist in samenwerking met bioscoop Figi. Overige data en films zijn te vinden op: www.literairzeist.nl.
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Meer over Boek & Film:
Nieuw seizoen Boek & Film

Meer over Literair Zeist:
Literair Zeist

Volgende aankondiging:
Raymond van het Groenewoud viert 50-jarig jubileum

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.