Het Plein in Austerlitz

1 februari 2016
tekst en foto’s: Peter

Een nieuwe rubriek: Lunchen in Zeist. Onze vaste recensent Peter gaat door de hele gemeente (inclusief Austerlitz en Den Dolder c.a.) op pad en beschrijft lunchadressen. Het is anders dan de vorige  restaurantrubriek: het is nu geen wedstrijd. De recensie richt zich op het aangeklede broodje dan wel een kleine warme lunchhap. Peter is meestal niet alleen. Deze eerste keer wordt hij vergezeld door de hoofdredacteur Steven. De eerste recensie gaat over restaurant Het Plein in Austerlitz.  

De ambiance/omgeving
Een wat vochtig koude dinsdag in januari, de dag na blue monday. Drukte mag je op een dergelijke dag niet verwachten in Austerlitz. Steven en ik zien vanuit de auto alleen wat mensen bij de slager en in de supermarkt. Eenmaal binnen bij Het Plein zien we veel licht hout en ruimte. We kijken naar buiten. Zou een bezoek in de zomer niet beter zijn geweest? Het gevoel ebt snel weg. Binnen is er warmte en licht. Het is niet druk maar er zijn naast die van ons nog twee tafels bezet en later komt er nog een wandelaar langs. Het is een erg ruim bemeten restaurant, te groot voor Austerlitz eigenlijk. De kwaliteit moet hier wel heel goed zijn om mensen van buiten te trekken. Voorgangers is dat niet altijd gelukt. Het Plein zit er nu ongeveer een jaar en is de opvolger van ‘Bonaparte’ en zit in een iets luxer marktsegment.

Ontvangst/bediening
We worden direct welkom geheten en voelen ons niet verloren. De ober is proactief, hij anticipeert op onze twijfel. Dat is een groot pluspunt. Ik loop nog even door de ruimte en kom in de grote eetzaal achter de bar. Ruimte daar achter ook voor bijeenkomsten. De ober ziet het welwillend aan. De eigenaresse is Elly Diepstraten, inwoonster van Austerlitz. Ze is er zelf nu niet. 

Hoe smaakt het?
De linzensoep is smaakvol en zeker niet flauw, een risico met linzensoep. Er zit genoeg vers bruin brood bij om het een eigenstandig lunchgerecht te laten zijn. Daarna komt er een fiks wit stevig broodje met zuurkool en worst en wat klein gesneden groente. Het broodje wordt doormidden gesneden en afzonderlijk aan ons opgediend, met ook nog een bakje aangemaakte salade. Niet hoogdravend, gewoon degelijk en lekker en goed en passend bij het weer en jaargetijde.

De kaart
We zijn blij verrast met de lunchkaart. Er is keuze uit verschillende soorten soep, maaltijdsalades, eenvoudige en wat ingewikkelder broodjes. Mijn tafelgenoot wil soep: linzensoep. Hij is gedecideerd. Zal ik ook soep nemen? En als de soep met het bijbehorende brood al zo vult, dat we niets anders meer kunnen nemen? Nee, want dan bied ik de lezers te weinig inkijk in de kaart. De ober ziet ons twijfelen en zegt: "Heren, wat ik kan doen? Zal ik voor jullie na de soep het gerecht delen?” 

Verder op de kaart onder andere:
Aardappelknoflooksoep met verse tuinkruiden – € 8,50
Hamburger Het Plein met gebakken spek, gebakken ei, augurk, tomaat, ui, champignons, paprika en huisgemaakte hamburgersaus – € 11,50
Broodje Oosterse tonijnsalade met sesamdressing en huisgemaakte atjar – € 7,50

Natuurlijk ook even de avondkaart bekeken en die ziet er mooi uit. Veel aansprekende hoofdgerechten tussen de € 15 en € 22, zoals kalfssucade met chipolataworst, hutspot en een jus met grove mosterd.
Tip voor de lezers: in verband met het 1 jarig jubileum is er tot 13 februari 2016 een drie gangenkeuzemenu voor € 25.

Tenslotte - Tips en tops
Het is een mooi lunchadres met een niet al te grote maar wel veelzijdige kaart met genoeg keuze. De ober is perfect. We kunnen geen verbetertips verzinnen. Houden zo!
De rekening met tonic en jus d’orange bleef met ongeveer € 25 binnen de perken.
Voor een diner in de avond lijkt het restaurant op zijn minst veelbelovend.
Meer informatie: www.hetpleinausterlitz.info
 

Recensie: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.