Tribute to Peter Herbolzheimer

25 mei 2024
tekst: Johan Ehrlich; foto onder: Cees van de Ven

Op vrijdag 7 juni zal het Cultuurpodium Den Dolder een succesvol seizoen in de Maria Christinakerk in Den Dolder afsluiten met het eerste optreden in een reeks van het project ‘Tribute to Peter Herbolzheimer’ van de West Coast Big Band, met als solisten Maarten Combrink (trombone) en John Ruocco (saxofoon/klarinet).

Maarten Combrink (2000) is een jonge Nederlandse jazztrombonist en componist. Door zijn leergierigheid, veelzijdigheid en professionaliteit ontwikkelt hij zich snel tot een van de meest actieve trombonisten van Nederland in de meest uiteenlopende stijlen. Hij speelt regelmatig met het Metropole Orkest en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, terwijl hij lid is van het Peter Beets New Jazz Orchestra, Spinoza Orkest, Gerardo Rosales Quartet, Jasper Blom Bigband, Eric van der Westen PTM, Huize Lucas en BvR Flamenco Big Band. Na het winnen van de ITA Carl Fontana Competition in 2021, won hij onlangs de J.J. Johnson Jazz Trombone Competition in Salt Lake City, Utah. Maarten studeerde aan de conservatoria van Rotterdam en Amsterdam, waar hij cum laude afstudeerde.

John Ruocco werd geboren in 1952 in New Haven, Connecticut. Hij trad op als saxofonist/klarinettist met  artiesten zoals Dizzy Gillespie, Art Farmer, Slide Hampton, Ed Soph, Beaver Harris, Teddy Edwards, Toots Thielemans, Philip Catherine, Joe Lovano, Billy Hart, Kenny Werner, Charles Loos, Bert Joris en de Peter Herbolzheimer Bigband. Hij concerteerde op festivals in Berlijn, Middelheim, Brussel, Oostende, Gouvy en het North Sea Jazz Festival. Vanaf 1987 was hij verbonden als docent aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag.

Peter Herbolzheimer (Boekarest, Roemenië, 31 december 1935 - Keulen, Duitsland, 27 maart 2010) was een Duits bandleider, componist, arrangeur en trombonist. Hij emigreerde in 1951 vanuit het communistische Roemenië naar Duitsland. Daarna verbleef hij vervolgens vier jaar in de Verenigde Staten. Hij speelde enkele jaren als trombonist in de band van Bert Kaempfert, samen met jazzgrootheden als Jiggs Whigham en Herb Geller, die hij later naar zijn bigband, de in 1969 opgerichte Rhythm Combination & Brass, haalde. In deze band waren Nederlandse jazzmuzikanten ruim vertegenwoordigd. De ritmesectie (met op keyboard Rob Franken en op gitaar Peter Tiehuis) stond gelijkwaardig tegenover de acht blazers Ack van Rooijen, Andy Harderer, Palle Mikkelborg, Art Farmer, Joe Gallardo, later Bart van Lier, Erik van Lier en Marc Godfroid), terwijl het saxofoondeel meestal beperkt bleef tot één blazer (Herb Geller of Heinz von Hermann, later Ferdinand Povel en John Ruocco). Aanvankelijk stond zijn muziek dicht bij de jazzrock, later meer bij het klassieke bigband-repertoire.

De West Coast Big Band is een ensemble van getalenteerde semi-professionele muzikanten dat een dynamisch scala aan muziekstijlen beheerst, maar dat zich toch het meest thuis voelt in de echte bigband jazz. Live uitvoeringen gebeuren met flair en precisie, zowel met als zonder solisten en zangers. De band heeft zich bewezen op het internationale podium door in 2016, 2017 en 2021 de eerste prijs te winnen van het Internationaal Big Band Concours in Hoofddorp.  Ze hebben projecten gedaan met onder andere Bert Joris en Philip Catherine: Neighbours Meeting Colors( 2018), Music of Gibbs Vibes met Frits Landesbergen (2018), Music of Bert Joris (2012), Rob Pronk: More Dutch, radio years (2007), Johan Plomp: All Dutch (2004). Zij hebben samengewerkt met veel grote namen uit de Nederlandse jazzscene zoals Benjamin Herman, Piet Noordijk, Ferdinand Povel, Ilja Reijngoud, Jarmo Hoogendijk, Carlo de Wijs, Martijn van Iterson en vocalisten Greetje Kauffeld, Edwin Rutten, Soesja Citroen en Denise Jannah.

Praktische informatie
Het concert wordt gehouden op vrijdag 7 juni 2024 in de Maria Christina Kerk, Dolderseweg 123B (hoek Pleineslaan), 3734 BG Den Dolder.
Aanvang programma 20.00 uur. Zaal geopend vanaf 19.30 uur.
Om uw plaats(en) te reserveren: stuur een e-mail naar info@cultuurpodiumdendolder.nl en maak € 20,- per persoon (inclusief consumpties) over naar NL07 RABO 0146 0339 14 ter attentie van  Cultuurpodium Den Dolder onder vermelding van naam en datum van het concert.

Uw aanmelding en betaling worden in volgorde van binnenkomst verwerkt. U ontvangt van ons een e-mail ter bevestiging van uw reservering.

Wilt u op de avond zelf nog komen zonder reservering? Als er nog plek is bent u van harte welkom. Betalen kan dan via pin of contant.

Meer informatie vindt u op onze website: https://www.cultuurpodiumdendolder.nl 

Graag weer tot ziens op vrijdag 7 juni 2024 aanstaande om 20.00 uur in de Maria Christina Kerk, Dolderseweg 123B in Den Dolder!
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Denise Jannah komt zelf ook naar Zeist:
Vier de Kunst

Meer over het Cultuurpodium Den Dolder:
Cultuurpodium Den Dolder

Volgende aankondiging:
Amerika-correspondent Michiel Vos bij Kramer & van Doorn

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.