Harvest Moon

26 november 2021
tekst en foto: Ruud Vermaase

Fietsend naar de kroeg op de Steynlaan voel ik al dat deze afspraak niet goed gaat komen. Als ik eenmaal aan de bar zit, weet ik het eigenlijk al zeker: “Hij komt niet”. Maar het is laf om te bellen, dus ik geef het een biertje lang de tijd. Wie weet.

Ik hou mijn lange winterjas aan, bestel een vaasje bier en check mijn whatsapp. Geen berichten van de collega met wie ik deze vage afspraak heb gemaakt.

Intussen voel ik mij de ‘man-in-regenjas-aan-de-bar’ die altijd figureerde in slechte Nederlandse TV-series in de jaren ‘80. Wie was die artiest ook alweer? Piet Hendriks! Ik google de man en moet lachen. Er komt meteen een foto van Piet Hendriks tevoorschijn in een lange beige regenjas. Er staat nergens vermeld dat hij de fameuze man aan de bar was in diverse TV-series.

Ik luister naar de muziek. ‘Jungle by Night?’ raad ik bij de jongen achter de bar. Hij complimenteert mij met mijn gok. Ik knik op de muziek mee en check nog maar eens mijn telefoon. Eindelijk antwoord. Hij had de afspraak niet goed begrepen en zit inmiddels thuis.

“En? Komt je afspraak nog?” Ik schud van nee en bestel een tweede biertje. “Goed idee, op één been kun je niet staan.” Als ik mijn verse glas naar hem omhoog hou, klinkt ineens Harvest Moon van Neil Young uit de speakers. Ik vraag waar deze stijlbreuk ineens vandaan komt.

“Dat is een grappig verhaal. Alhoewel, het is helemaal niet grappig. Dit nummer werd gedraaid op de begrafenis van mijn moeder een paar weken terug...”

“Als je goed luistert, hoor je een bezem die de maat aangeeft.” Hij tikt met zijn vlakke hand op de bar. Zijn vader vertelde precies dat verhaal over die bezem tijdens zijn speech op de begrafenis. Ik tip hem de videoclip te kijken. Je ziet het barpersoneel de vloer vegen, terwijl Neil met zijn toenmalige Pegi in een verder verlaten kroeg danst.

We luisteren allebei even, ik drink mijn glas leeg. Hij haalt nog eens zijn theedoek over de bar.

Because I'm still in love with you
I want to see you dance again
Because I'm still in love with you
On this harvest moon

 

Bijdrage: 

 


Ruud schreef eerder:
Hoogtestage rondom Zeist

Meer anders verlopende afspraken:
Afspraak

Volgende bijdrage:
Erie Merkus zestig jaar

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.