Haaruitval

7 januari 2023
tekst: Eline Meijer; foto: Mandy Brander

Het eerste artikel van mij in dit nieuwe jaar. Ik wens je alle gezondheid toe in 2023! Hopelijk zijn de drukke dagen nu een beetje achter de rug en is het tijd om wat rustiger aan te doen en wat meer tijd voor jezelf te nemen.

De afgelopen maanden zie ik veel cliënten in mijn praktijk in Zeist die last hebben van haaruitval. Vandaar dat ik er een artikel over schrijf, in de hoop dat jij wat aan mijn tips hebt. Want misschien ervaar jij ook wel haaruitval.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van haaruitval. Ik noem er een aantal:

 • Je bent in een korte tijd veel gewicht verloren
 • Je hebt de afgelopen tijd veel stress gehad
 • Je sport teveel
 • Je hebt ondergewicht
 • Je bent ondervoed
 • Je bent onlangs bevallen
 • Je hebt schildklierproblemen
 • Je hebt Covid gehad
 • Je hebt PCOS

Wat kun je doen tegen haaruitval? Zorg voor de juiste voedingsstoffen. Dus voldoende vetten en eiwitten, maar ook vitamines en mineralen.

Eiwitten zijn de basis van huid, haar en nagels. Dus zorg zeker voor 0,8-1,0 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. Dus stel: je weegt 70 kilo, dan heb je dagelijks zo’n 56-70 gram eiwit nodig. Eiwitten vind je in noten, zaden, pitten, vlees, vis, zuivel, peulvruchten en eieren. Ook vinden we eiwitten in kiemen, quinoa, cacao en groenten. Eiwitten zijn de basis van elk voedingsmiddel. Elke maaltijd wil je een mooie combinatie tussen voldoende vetten, eiwitten en koolhydraten.

Vetten spelen ook een belangrijke rol bij haaruitval. Met name de vetoplosbare vitamines, zoals vitamine A, D en E. Vetten stimuleren de haargroei. Denk aan zaden, pitten, vette vis, avocado, olijfolie, tarwekiemolie, lever en ei. Maar ook Omega-3. Deze vetzuren vinden we voornamelijk in vette vis. Let wel op: ga voor wilde zalm en kleine vis, zoals haring, sardientjes en ansjovis. Hoe groter de vis, hoe meer toxische stoffen de vis kan bevatten. Dit heeft weer een nadelig effect op je hormonen en kan ontstekingen aanzetten.

Wat betreft vitamines en mineralen zijn de B-vitamines belangrijk. Ik zie in mijn praktijk een positief effect door het inzetten van vitamine B12. Deze B12 is gecombineerd met B11 en B6. Let erop dat je de juiste variant hebt. Ga voor een orthomoleculair merk! Het liefst ga je ook voor een smelttabletje, want dan kunnen de vitamines via het wangslijmvlies opgenomen worden. B12 is namelijk lastig op te nemen. Sommige mensen krijgen B12 via een injectie binnen, dit is vaak goed op te nemen.

Vitamine C is niet weg te denken bij huid, haar-en nagelklachten. Vitamine C zit met name in citrus producten, aardappel en groenten. Zink is ook super belangrijk, zowel voor je huid, haar en nagels, maar ook je hormonen en immuunsysteem. Ik adviseer om oesters te eten. Dit zijn echt zinkbommetjes. Houd je niet van oesters? Zink zit ook in zaden, pitten en in haver.

Ik streef altijd naar 500 gram groenten per dag, deze bevatten veel antioxidanten, vitamines en mineralen. Verdeel je groenten over 2 maaltijden per dag. Dan is het gemakkelijker om die 500 gram binnen te krijgen.

Voeding heeft ontzettend veel invloed, maar stress kan er ook wat van. Wanneer je constant ‘aan’ staat, produceren we meer cortisol en dit heeft een negatieve invloed op de groei van het haar. Zorg dus dat je de ‘uit’ knop bij jezelf weet te vinden. Ga dagelijks naar buiten, de natuur in, let op je ademhaling of doe meditatie. Yoga en pilates kunnen ook rust geven. Beeldschermen zien is geen ontspanning. Je verstoord hiermee de melatonine aanmaak (ons slaaphormoon) en je hersenen blijven bezig om je prikkels te verwerken.

Zoek een balans tussen bewegen en rust. Zelf houd ik zo’n twee tot drie keer per week aan om te sporten. Liever ook niet meer dan een uur per keer, omdat je dan ook meer cortisol gaat produceren. Dit kan je hormonen weer in de war schoppen. Daarnaast probeer ik dagelijks een half uur te wandelen. Mijn nieuwe intentie voor het nieuwe jaar ;) Tot nu toe gaat het goed!

Veel van jezelf vragen is veel ontspannen!

Daarnaast zijn er nog een aantal supplementen die ik graag bij haaruitval inzet. Mocht je dit interessant vinden, check dan een van mijn laatste posts op Instagram @dietistenhuis. Daar vertel ik er meer over. Maar voeding blijft altijd de basis!

Nog een laatste tip: drink dagelijks brandnetelthee. Hier zit silicium in. Dit mineraal is heel belangrijk bij huid, haar- en nagelklachten, maar ook bij bindweefsel klachten. Ga voor biologische thee en het mooiste is een losse thee. In theezakjes zitten vaak microplastics. Deze wil je vermijden door hun negatieve invloed op je hormonen en je lichaam. Ga stap voor stap aan de slag met de tips. Het hoeft niet meteen perfect.

Ik ben benieuwd wat je van mijn artikel vond en ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt.

Mocht ik iets voor je kunnen betekenen? Neem gerust een kijkje op mijn website: www.dietistenhuis.nl of op mijn instagram: @dietistenhuis.

Wie weet spreek ik jou binnenkort in mijn praktijk in Zeist.

Liefs, Eline Meijer,
Orthomoleculair dietist.
Godfried van Seijstlaan 35. 
 

Bijdrage: 
Artikel: 

Voeg een reactie toe

Plain text

 • HTML tags zijn niet toegestaan.
 • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
 • Regels en paragrafen breken automatisch af.