Gracias Garcia

1 mei 2024
tekst: Hans van Oosterhoudt

Wieke Garcia maakt een muzikale pelgrimstocht naar een nieuw verleden. Op vrijdag 7 juni strijkt ze neer op het podium van het Torenlaan Theater (okee, ze woont er om de hoek).

Wieke Garcia neemt je mee naar de oorsprong van haar muzikale zijn. Waar komt die liefde voor muziek vandaan? Het blijkt voor een groot deel van haar vader te komen. Een man die op haar 6e uit haar leven verdween en er 24 jaar later met een mokerslag weer in terug kwam.

Na een lange researchperiode en meerdere bezoeken aan haar Spaanse familie neemt Wieke je aan de hand van muziek, beelden en teksten mee op haar pelgrimstocht. Mediawanden met beelden en films van de hand van Ferri Ronteltap (regisseur, filmmaker, documentairemaker en programmeur Schouwburg te Rotterdam) vormen het levendige decor.

“Wieke Garcia is de naam. Wieke is Fries en Garcia is Spaans, een soort Smit of de Vries. Niks bijzonders. Ik ben alleen maar geboren in Spanje. In mijn beleving zie ik dan altijd een zwart-wit foto van een kind van iemand anders. Het voelt als ver weg en lang geleden.
Maar dat beeld verandert totaal als ik ineens een mail krijg van ene Eustaquio Garcia Motos Colado. Het duurt even voor ik me realiseer dat het van mijn vader is… Het zijn documenten begeleidt met maar één zin. ‘Nu je dit weet en het schrikt je niet af kunnen we een keer afspreken’. Op dat moment wordt mijn jeugd totaal herschreven. Hij heeft me niet verlaten als kind, een ziekte heeft hem bij me weggehouden: schizofrenie.”
“Ik zoek hem op in Madrid en krijg alles over zijn leven te horen. De familie, de muziek, de burgeroorlog, de dictatuur en zijn liefde voor mij. In totaal zou ik drie dagen krijgen voordat z’n schizofrenie hem weer overnam. Drie eindeloze dagen waarin ongemerkt de basis werd gelegd voor Gracias Garcia, een muzikale pelgrimstocht naar een nieuw verleden…”

Muziek
Wieke neemt haar grand concert harp, gitaar, percussie, loopstation en haar prachtige stem mee waarmee ze stukken als het kinderliedje ‘Nana’ van beroemde Spaanse componist Manuel de Falla, de prelude in C van Bach, Hijo De La Luna en fado’s zoals Cinema Paraiso van Ennio Morricone vertolkt. Ook opzwepende percussie en eigenzinnige composities zullen de avond vullen met een smakelijke cocktail die ze de luisteraar voorschotelt tot een zeer smakelijke mix.

Wieke in een notendop
Met een beetje geluk en veel passie heeft Wieke - ze woont om de hoek bij het Torenlaan Theater – zich kunnen ontwikkelen tot zanger, percussionist, harpiste en gitarist. Tijdens en na haar opleiding aan het Rotterdams conservatorium maakt ze deel uit van de theatergroep van Herman van Veen. Ook speelde ze in Disney’s The Lion King, tourde ze ettelijke jaren mee met Veldhuis en Kemper, Izaline Calister, Pipslab en vele anderen.

In 2008 tourde ze door theaters met een project Liaison, en lanceerde haar debuutalbum ‘Wieke Garcia’. In 2011 speelt ze haar solovoorstelling ‘Wieke’s Wereld’.
In 2022 verschijnt de nieuwe EP van het duo Choiva, dat ze vormt met Marieke Snijders. Ook is Wieke Garcia dankzij Sena Muziekproductiefonds bezig met een EP ‘Earth’ met nieuwe composities. Ook verschijnt dit jaar een EP met fado’s waarin Wieke zichzelf op de pedaalharp begeleidt.

De pers over Wieke
‘..de betoverende muziek en het prachtige gezang van Wieke Garcia.’ - De Telegraaf.
‘…Wieke is een gezegende zangeres die haar virtuositeit altijd in dienst stelt van de muziek. Door de jaren heen heeft ze zich getraind op harp en percussie. En niet alleen qua ritme en klank legt zich geen beperkingen op. Met veel gemak weet ze de luisteraar te verleiden in haar muzikale avontuur.” De cocktail die ze de luisteraar voorschotelt is een zeer smakelijke mix van etnische lekkernijen, vocale acrobatiek en een zeer hecht en smaakvol spelend gezelschap…’
‘…Wie Wieke hoort spelen, krijgt al snel associaties met die andere wereldreizigster in muziek, Nynke Laverman. Net als zij is Wieke’s honger naar muzikale experimenten en combinaties amper te stillen. Samen met haar begeleiders voert Wieke haar luisteraars op een spannende tocht naar op het eerste gehoor zeer uiteenlopende werelden, die zij soms in slechts één nummer op volstrekt natuurlijke wijze met elkaar weet te verbinden…’Het getuigt van moed om in een wereld waarin muziek vaak snel eenvormig wordt, zulke eigenzinnige voetafdrukken achter te laten. Wie een spannende mix van wereldmuziek ten volle wil beleven, is bij Wieke Garcia aan het juiste adres.’

Gracias Garcia
Vrijdag 7 juni 2024, 20.00 uur
Torenlaan Theater
Toegangsprijs: 17,50 euro

Koop hier kaarten: https://www.ticketkantoor.nl/shop/TT240607
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Wieke Garcia trad eerder op in Zeist:
Jazz on the Sofa 2021

Hier is het:
Torenlaan Theater

Volgende column:
De neanderthaler in het straatbeeld

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.