Over bouwvakkers, moeflons en een cabaretier - FZO Kampioen!

1 juni 2018
tekst en foto's: René Scheffer 

Eigenlijk heb ik nooit iets met FZO (sportveld Blikkenburg) gehad. Ze spelen niet op een heel hoog niveau, 4 e klasse doorgaans. Een club waarvan veel leden en sponsors vanouds bouwbedrijfjes hebben, kleine aannemers, loodgieters, Zzp ers in de bouw. Maar FZO groeit, de instroom is breder nu. Veel bierdrinkers ook. Er staan er altijd wel 40 op het buitenterras. Dingen waar ik niets mee heb. Ik ben eerder een zitter, denker, schrijver en geen werker en bierdrinker. Ik pas daar niet echt. Gezelligheidsvereniging of prestatievoetbal? Hangt er wat tussen in. Is ook wel discussie over, hoor ik.

Dit jaar kom ik er wat vaker. Voetbal moet ergens om gaan. Bij Jonathan ben ik iets afgehaakt. Altijd middenmoot en zelfs geen nacompetitie. Degelijk, goede veldbezetting, maar geen bijzondere spelers waar je voor naar het veld komt, zoals vroeger Robert van Veldhuizen of Hicham el Mourabit.

Nu ik al bijna 40 jaar in Zeist woon en werk ga je ook meer mensen kennen, ook bij FZO, in het veld, er omheen. Wie zie ik er niet allemaal? Collega Arno K. die naar zijn neefjes komt kijken. Henk vd B, die me bij het bestuur introduceert als zeeeeeer belangrijke ambtenaar (dan scoor je punten bij mij). Soms ook mijn facebookfan en voormalige schoolpleinmoeder Miranda en haar vriendinnen. Stagiar F, die in het Tweede van FZO speelt, voetmalmoeder Erica, collega Etienne (die moet wel de broer zijn van spits Lucien). Natuurlijk ook de man van Slotstad radio, Ben Werner en de man van SV Zeist die altijd mijn stukjes leest.

Bijzondere vogels komen er ook. Zie ik daar vorige week zaterdag niet de bekende cabaretier Jan Beuving opeens langs de kantine en het terras lopen? Mooi gezicht, de lange slungelige Beuving, als een giraffe die bij vergissing in een een moeflonpark terecht is gekomen. Ik ga het er steeds leuker vinden. Jan Beuving is ook shirtsponsor. Hij moet iets met FZO hebben, al weet ik nog niet wat.

Aparte/bijzondere spelers zijn er, een hele kleine linksbuiten, hij maakte in de tweede helft het verschil. Balaanname, dribbel en voorzet op 2e of 3e klasse niveau. Een felle nr 7, eerder genoemde Robert van Veldhuizen, de bonkige maar balvaste spits Lucien, opgewonden standje nr. 5. De kleine, vriendelijk ogende trainer, “Pino”. Vaak wordt het bij FZO 6-3, 8-1, 5-4. Veel doelpunten dus en leuk om te zien.

En zaterdag 26 mei jl.? Er zijn 400 toeschouwers in Eemnes, waarvan ruim de helft uit Zeist. Ook mensen van Saestum en SV Zeist. Tot de 40 ste minuut is het 0-0. Langzaam krijgt FZO meer ruimte en grip op de wedstrijd. Uiteindelijk wint FZO met 6-2. Bij het juichen bij een van de doelpunten wordt een FZO speler getrapt. Hij gaat agressief verhaal halen. Eigenlijk twee rode kaarten, maar de scheidsrechter kijkt net de andere kant op. Grote vechtpartij, door snel ingrijpen van de begeleiding is alles in de kiem gesmoord. Na afloop is er feest.

Volgend jaar voor FZO dus derde klasse, net als DOSC en Jonathan, mooie derby’s in de gemeente Zeist. Nu al zin in!

N.b. Deze column is eerder in iets andere vorm geplaatst in de Facebookgroep Zeist.

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.