Atletiekvereniging FIT

1 november 2014
tekst: René Scheffer, foto’s: Kees Linnenbank

Het is een donderdagavond rond 20.00 uur, wat licht vochtig/mistig al. Ik ben neergestreken bij atletiekvereniging FIT achter zwembad Dijnselburg. Wat zou er te doen zijn? Misschien een paar fanatieke middenafstandslopers, misschien een bestuursvergadering of wat mensen aan de bar? Het is geheel anders. De kantine is zo goed als leeg. Een jongedame zit huiswerk te maken. Het blijkt Eva Mollema, 15 jaar en B junior. We raken aan de praat over het gezelligheidsgehalte van het sporten bij FIT.

Mijn idee is namelijk dat dit met zoveel disciplines en individuele nummers wat moeizaam is. Eva lacht erom: “Nee joh, het is juist reuze gezellig op de training, even erna ook. Maar vooral als we samen naar een competitiewedstrijd gaan, dan doen we ook nog weleens wat leuks zoals samen uit eten”. Ze noemt haar beste tijd op de 100 meter, 13,90 seconden. Een uurtje later bij mijn vertrek zit ze er nog. Ze wacht op anderen om samen naar huis te fietsen. Inmiddels zit naast haar Ide Govers, een A junior van 17 jaar (400 meter in 1 minuut). Ik vraag wat over stelletjes, setjes, want ik ben benieuwd of dat bij FIT ook voorkomt. Het blijkt zo te zijn. Ide heeft al weleens ‘wat gehad’. Beiden beginnen ze wat verlegen te raken.

Ondertussen spreek ik tijdens zijn warming up - de secretaris - Okke van der Maas, een fitte en jong uitziende ongeveer vijftiger. Hij is sprinter met ooit een beste tijd op de 100 meter van 11,1 en nu in 2014 nog tweede geworden bij de  Nederlandse Kampioenschappen sprint 100 meter bij de categorie Masters (50-54 jaar). Ik ken hem ook als een van de trainers bij de jeugd. Mijn eigen dochter Rozanne (9 jaar) is een A pupil en is nog steeds vol van het gezellige jeugdkamp (met overnachting in een tent) dat ze eind september had. Okke vertelt dat de vereniging in de groei zit. Vooral bij de jeugdleden en bij de Survivalgroep. We praten ook over de alcoholvrije kantine, toch heel bijzonder. De leden vinden het echter prima en FIT is geen uitzondering. Er zijn veel meer Atletiekverenigingen met een alcoholvrije kantine.

Lopend tussen Okke en de Survivalgroep spreek ik de bekende Joska le Conté, ook trainster bij de jeugd maar vooral landelijk bekend van de Skeleton. Kort gezegd een kruising tussen een bobslee en een wat zwaardere slee. Ze heeft wat achterstand door een blessure. De training op de baan met haar nieuwe trainer is helemaal gericht op dat winterseizoen dat eindigt met de WK in Winterberg.

Inmiddels ben ik aangeland bij de Survilvalgroep. Een stel fit uitziende mensen is in de weer met de combi van lopen, klimmen, sjouwen van hout en banden. Ze zijn spraakzaam en positief. Alleen de voorzitter is niet te stoppen,  die zit in een flow  en rent een paar keer onverstoord voorbij, kennelijk op een schema. Het samen leven met FIT loopt perfect en er is voorzichtig ook wat kruisbestuiving. Eigenlijk een vereniging in een vereniging, ook goed in de groei met 150 leden, waarvan 60 jeugdleden. Ook heeft men een eigen website. http://survivalgroepfitzeist.nl.

Verder zie ik een ‘technische groep’ bezig. 25 sporters, redelijk jeugdig en bezig met trainen van de technische nummers (zoals kogelstoten, verspringen, hoogspringen, horden). Ook is er een Middellange Afstand loopgroep actief. Lopers van allerlei leeftijden, die in groepjes van twee  tot vier over de baan lopen. Ik zie er oud collega Helen en huidige collega Nicole.
De positiviteit en de gezelligheid binnen de verschillende groepjes straalt er van af. Niemand blijkt (ik vraag er steeds naar) ook de alcohol in de kantine te missen. Mooi. Sport, zoals sport bedoeld is.

Zelf heb ik een raar gevoel. Ik heb nooit op atletiek gezeten, maar liep als 25-jarige wel goed en soms ook wedstrijden op straat. De halve marathon in 1,25 uur en de Engelse Mijl (ruim 1660 meter) op de Maliebaan in 5.10 minuten. En nu? Een 400 meter op de baan met veel moeite in 1.35 minuten. Een halve baan achter de A junior Ide. Nee, mijn tijd is geweest wat dit betreft. Misschien eens op de zaterdag (Start to Run voor beginners) of woensdagmorgen (50 plus loopgroep) mee gaan doen.
 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.