Wat betekent Samen Duurzaam Zeist voor Zeist?

5 maart 2022
tekst: Hans Snel

Met enige regelmaat word ik gebeld door duurzame doeners in andere gemeentes, die met lichte jaloezie kijken naar Samen Duurzaam Zeist (SDZ) en willen weten hoe wij dit in Zeist voor elkaar gekregen hebben. SDZ is een beweging van inwoners en organisaties, die een veelheid aan duurzame initiatieven omarmt. Ontstaan nadat inwoners hadden meegewerkt aan de totstandkoming van de Brede Milieuvisie. Ik vertel de bellers steevast dat de ondersteuning door de gemeente Zeist een belangrijke succesfactor is. Die ondersteuning is financieel én organisatorisch. En dan blijkt dat dit echt heel bijzonder is, een gemeente die zo stevig investeert in een bonte verzameling milieu-initiatieven. We mogen daar dankbaar om zijn.

Een beweging onderscheidt zich van een organisatie, dat het geen harde grenzen kent. Je kunt niet zeggen: die hoort er wel bij en die niet. Er zijn wel mensen en organisaties die zich meer bij SDZ betrokken voelen dan anderen, maar iedereen die actief bijdraagt aan de realisatie van de Brede Milieuvisie is wat ons betreft van harte welkom.

De beweging is meer dan de optelsom van alle initiatieven. De beweging zorgt voor verbinding, inspiratie en activatie. Met de website, de maandelijkse Nieuwsbrief, het maandelijkse Duurzame Café en de jaarlijkse Week van de Duurzaamheid brengen wij die verbindingen tot stand, inspireren wij inwoners tot duurzaam gedrag en werven wij nieuwe vrijwilligers voor de initiatieven.

Op 23 maart van 18 tot 22 uur gaan we met veel duurzame doeners uit deze beweging nadenken over een duurzaam Zeist in 2025 en de rol van SDZ daarin. Hoe kan SDZ daar optimaal aan bijdragen. Duurzame doeners die dit artikel lezen, nodig ik van harte uit om zich aan te melden. Het evenement vindt plaats in het gemeentehuis en start met een duurzaam buffet.

Laten we hier de dialoog vast starten. Vertel mij eens wat volgens jou de waarde van SDZ is voor Zeist. Hoe erg zou het zijn als SDZ niet meer bestond? Hoe zou SDZ van nog meer betekenis kunnen zijn?
 

Bijdrage: 

 


Meer over Samen Duurzaam Zeist:
Samen Duurzaam Zeist

Hans schreef eerder:
Koolmees meest geteld in Zeist

Volgende bijdrage:
Hoe is het met Popkoor Unmute?

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.