Skip to main content

Evelien bespaart!

Sat, 03/11/2023 - 12:12

11 maart 2023
tekst en foto: Annemiek Verstappen

 
Voor deze energietip bevragen we Evelien Raap. Samen met een paar medebewoners stond ze aan de wieg van Mijn Groene Huis/ Stichting Energie Zeist. Evelien woont met man en twee dochters in een huis uit het begin van de vorige eeuw. Toen ze dit monument 7 jaar geleden kochten hebben ze veel grote maatregelen genomen, waaronder isolatie en een hybride warmtepomp die het huis verwarmt. Maar hoe zit het met haar energiebesparende gedrag en dat van haar huisgenoten?
 
Ben jij al actief bezig met het besparen van energie? 
"Ja, ruim 8 jaar, we zijn ermee begonnen als deelnemers aan een Zeister energiebesparingscampagne van WattsNext. Via een energieverbruiksmanager kregen we toen actueel inzicht in ons energieverbruik. Dan ga je toch wat kritischer kijken naar wat je doet en hoe je het doet. We hebben toen gelijk de vriezer eruit gegooid. Die verbruikte veel stroom voor die twee broden die erin lagen. Er is nooit meer een vriezer teruggekomen. We hebben later wel een koelkast genomen met een wat groter boven vriesvak. Veel gedrag is ondertussen ingesleten. Maar soms merk je dat je ook weer wat dingen laat verslappen. En je doet het samen. Ik kan wel enthousiast alle lichten uitdoen, maar als mijn dochters en man de lampen laten branden schiet het niet op". 
 
Wat is voor jou de belangrijkste reden om energie te besparen?
"Dat heeft vooral te maken met een bijdrage leveren en verantwoordelijkheid nemen voor deze wereld. Meer dan de financiële motivatie, al is het mooi meegenomen dat je ook nog geld bespaart. En nu helemaal met die hoge energieprijzen". 
 
Lees je de tips die op de maandelijkse overzichten van je energieleverancier staan en voer je ze uit
"Voor tips kijk ik eerder op de www.omlaagdiemeter.nu website. En veel doen we al. Voor het veranderen van gedrag vind ik het gesprek erover leuk. Wat werkt voor wel of niet, welke worsteling ervaar je en hoe kun je zorgen dat het wel lukt. Ik vond om die reden het volgen van de energiebespaarworkshop ‘omlaag die meter’ bijvoorbeeld nuttig, daar deed ik ook weer nieuwe inspiratie op. Af en toe kijk ik via mijn smartphone op mijn energieverbruiksmanager. Dat houd je scherp!"
 
Wat voor gedrag is voor jou het gemakkelijkst aan te passen
"Naast dingen als korter douchen, lampen uit, verwarming lager, vervangen lampen voor Led en standby killers om alle apparatuur uit te zetten, kijken we bij de aanschaf van nieuwe apparatuur ook naar het energielabel".
 
Waar heb je moeite mee?
"Ik kon bij de aanschaf van ons huis nog geen afscheid nemen van koken op gas. Als ik toen een workshop koken op inductie had gehad dan was ik wel overgestapt op elektrisch koken. Om me heen hoor ik steeds meer enthousiaste verhalen over inductiekoken".
 
Heb jij je gedrag aangepast na de verhalen over stijgende energieprijzen?
"Die hogere prijzen werken voor mij twee kanten op; ik ben nu heel blij met de hybride warmtepomp waardoor de kosten relatief minder sterk stijgen. Maar ook zorgt het voor meer gevoel van urgentie: er komt bijvoorbeeld al een tijdje kou door de keukendeur, die sluit niet goed. Daar wil ik nu echt iets aan doen". 
 
Betrap je je er wel eens op dat je denkt; ‘ik heb nu al 20 keer goed gedrag vertoond’ en je dan iets doet wat niet energiezuinig is?
"Ja, dat heb ik vooral als ik het heel druk heb. Als het mooi weer is hang ik de was altijd buiten te drogen. Heb ik geen tijd dan denk ik makkelijker: nu gebruik ik een keer de droger". 
 
Je hebt puberdochters, hoe krijg je ze mee?
"Ik heb ooit bedacht dat ik er geen gevecht over ga voeren. Ik beloon ze positief! Dus zeg ik als ze het uit zichzelf doen; fijn dat je het licht hebt uitgedaan. 
Ik probeer ze voor het thema duurzaamheid bewuster te maken door het gesprek aan te gaan". 
 
Is er iets wat je de lezers wil meegeven op het gebied van energiebesparen?
"Voor mij staat bovenaan dat je moet zorgen dat je inzicht hebt in je verbruik. Koop een energieverbruiksmanager met een display, zet die zodanig neer dat iedereen hem ziet. Het inzicht helpt om lekker aan de slag te gaan, het houdt iedereen betrokken, je krijgt gelijk inzicht in het resultaat van je inspanningen en helpt om niet te snel ter te vallen in je oude gewoonten". 
 
En als laatste: Wethouder Wouter Catsburg had een tip over nudges (duwtjes), zouden die jou kunnen helpen? 
"Ja, een display die verkleurt naar bijvoorbeeld rood als je meer energie verbruikt. 
En als je je hele gezin erbij betrekt werkt belonen heel goed. Spreek bijvoorbeeld af dat wanneer je een bepaald bedrag bespaart je bijvoorbeeld met zijn allen naar de Efteling gaat. Dat houdt iedereen gemotiveerd". 

De tip van Evelien; Schaf een energieverbruiksmanager aan. Want meten is weten!
Een energieverbruiksmanager sluit je aan op je slimme (en sommige ook op je analoge) meter. Daarna geeft hij inzicht in jouw energieverbruik. Als je energie wilt besparen is dit heel belangrijk. En kies je er een die ook nog advies geeft, dan wordt energiebesparen veel gemakkelijker. Je hebt heel veel verschillende verbruiksmanagers die allemaal net iets anders zijn en iets anders meten. Er zijn er zelfs die meten hoeveel een apparaat verbruikt en aangeven of dat veel of weinig is voor zo'n apparaat. Heel handig dus! Stook je nog op gas, neem er dan een die én je gas- én elektriciteitsverbruik meet. Je hebt gratis varianten en er zijn er waar je voor moet betalen. Verdiep je er dus goed in en kijk welke de beste voor jou is. 

Ons advies; neem er eentje waarbij je ook ziet hoeveel je per jaar aan verwachte energiekosten kwijt bent. En die energieverbruik meet ten opzichte van voorgaande jaren of tijdvakken, zodat je kunt vergelijken. En weet je van jezelf dat je niet vaak een app bekijkt, neem dan een fysieke die je op tafel zet of in huis hangt. En liefst daar waar je hem vaak ziet en je herinnerd wordt aan jouw verbruik en de mogelijkheid om energie te besparen.

MilieuCentraal heeft op deze site 44 energieverbruiksmanagers op een rij gezet en vertelt je wat ze doen, waar je op moet letten, welke goed voor jouw situatie is en wat het allemaal kost. 

Succes met meten!
 

Bijdrage
Artikel
Wijnand (not verified)

Soms verbaas je je wat je allemaal extra moet kopen om duurzaam te zijn.

Simpeler is het om genoegen te nemen met wat minder. Minder warm stoken, minder of geen vacantie, geen auto, geen smartphone, apps en energieverbruiksmanagers en minder luxe-apparaten, geen luxe oud huis kopen dat je daarna totaal gaat verbouwen, seizoensgroente eten en langer doen met je kleding. Alles zonder extra investeringen, alleen wat inspanning. Wel zo duurzaam.

Tue, 03/21/2023 - 10:48 Permalink

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.