Duurzaam wonen in Kerckebosch

13 december 2020
tekst: Steven Spaargaren; foto: Elix (BPD)

Sinds september 2017 woon ik in Nieuw Beerschoten in de wijk Kerckebosch in Zeist. De grote veranderingen van de afgelopen tien jaar zijn bijna klaar. Nog een paar braakliggende stukken grond wachten op hun bewoners. Dat is onder meer het duurzame en sociale project Elix in de Prinses Marijkelaan. Wat betekent duurzaam en sociaal in dit verband?

Ik lees het artikel in de Nieuwsbode van 18 november 2020: het interview met Evert-Jan Roelofsen, directeur van de Wijkontwikkelingsmaatschappij Kerckebosch. Hij vertelt over het nieuw te bouwen wijkje in Kerckebosch. Het project bestaat uit veertien woningen die deel uitmaken van een kleine gemeenschap die allerlei dingen deelt. “Elix is de kers op de taart in Kerckebosch. Het was voor mij een droom om een wijk te ontwikkelen, waar mensen zorg hebben voor elkaar en de samenleving”. De verkoop van de woningen verliep via een bijzondere procedure. De toekomstige bewoners moesten een motivatiebrief schrijven waarin zij uiteenzetten wat ze willen doen voor hun medebewoners, de buurt en de wijk. Er bleek veel interesse voor het project. Evert-Jan Roelofsen meldt in het artikel: “Er waren honderden aanmeldingen. Inmiddels zijn de aspirant kopers geselecteerd en hebben ze elkaar ontmoet tijdens een eerste online-bijeenkomst. De toekomstige bewoners hadden goede ideeën op het gebied van duurzaamheid.” De kunst is om uit die honderden aanmeldingen veertien juiste bewoners uit te pikken.

Volgend jaar start de bouw van het project van veertien woningen. Honderden aanmeldingen voor zo’n project! We hebben hier te maken met een trend in de samenleving. Mensen voelen zich steeds meer aangetrokken tot zo’n duurzaam project. Zelf je huis bouwen: dat spreekt mensen aan. Maar ook in sociaal opzicht naar mensen in de wijk. Volgens de website zijn de toekomstige bewoners van Elix niet alleen pioniers, maar vooral mensen die het belangrijk vinden duurzaam en inclusief te leven. Dat spreekt me aan. Laat die mensen maar komen.

Ik woon in een appartementencomplex Nieuw Beerschoten in een mooi park vlak naast hockeyclub Phoenix. Dat is aan de rand van Kerckebosch vlakbij het station Driebergen-Zeist. Het is een voorrecht in de wijk  Kerckebosch te wonen. De wijk met zowel huurappartementen als koopwoningen. Het afsluitende project Elix als de kers op de taart. Een duurzaam en sociaal project.

Ik voel me thuis in Kerckebosch!

 

Volgende column: De waarde van de zichtbaarheid van ideeën
Steven schreef ook: Waterstof en windmolens

 

Bijdrage: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.