Eenzaam? Toch niet in Zeist!

1 maart 2015
tekst en foto: Han Willems

De weekendeditie van de NRC (31-01-2015) hield mij weer van de straat. Niet alleen vanwege de kou, ook dat, maar vooral vanwege een bijzonder artikel over eenzame ouderen. Je kunt, aldus het artikel, als eenzame oudere ‘een vriend’ inhuren die tegen betaling een uurtje per week met je gaat wandelen. Of die, alweer tegen betaling, elke maandag een kopje koffie bij je komt drinken. Wat een treurige ontwikkeling! Als je voldoende geld hebt kun je op deze manier je eenzaamheid afkopen, ben je minder bemiddeld dan blijf je dus zonder ‘vrienden’ en is eenzaamheid je lot.

Eenzaamheid is volgens de deskundigen inderdaad  een groot probleem aan het worden. Ruim 30% van de bijna 3 miljoen 65-plussers in Nederland zegt zich eenzaam te voelen, dat is nogal wat. Bij de nog oudere mensen stijgt dit getal nog zorgwekkend. Geen of weinig contacten met anderen, geen uitjes, niet meer gezellig bij de buren op de koffie. Sommige ouderen in zorginstellingen komen zelfs maar één of twee keer per jaar buiten door gebrek aan vrijwilligers en geen bezoek van familie of vrienden.
Ook in Zeist is sprake van een grote groep eenzame ouderen. Gaan wij de weg van de betaalde ‘vrienden’ op in Zeist? Als het aan mij ligt niet. En het hoeft ook niet. In plaats van te accepteren dat ‘het nu eenmaal door de vergrijzing komt’ moeten we de sociale handen eens wat meer uit de mouwen steken. Gelukkig gebeurt dat in Zeist ook wel. Zo zijn o.a. de ouderenverenigingen in Zeist al zeer actief bezig met het aanbieden van allerlei mogelijkheden aan ouderen om sociaal, maar ook fysiek, actief te zijn. Om anderen te ontmoeten, om mee te doen aan allerlei activiteiten. Ook initiatieven van burgers in Zeist helpen geweldig. Austerlitz Zorgt, wie heeft er inmiddels niet van gehoord (www.austerlitzzorgt.nl), is bijvoorbeeld druk bezig om ook haar ouderen te stimuleren, en een platform te geven om anderen te blijven ontmoeten. Maar het is voorlopig nog niet genoeg.
Ik daag iedereen uit om eens goed in de eigen omgeving te kijken. Zoek tenminste één ‘vriend’ of ‘vriendin’ op waarvan u vermoedt dat die wel eens behoefte zou kunnen hebben aan een (gratis!!!) wandeling, een kopje koffie, een filmpje in Figi. U zult die ongetwijfeld vinden, en hij of zij zal graag een echte vriend of vriendin van u worden. En daag die vriend of vriendin dan uit om er met u samen op uit te trekken, ook al is de aarzeling in het begin soms groot. Ouderen willen namelijk niet zielig gevonden worden en veel van hen zijn niet gewend om hulp te vragen. U moet er dus soms aan trekken, maar doe dat dan ook. Stimuleer hem of haar ook om lid te worden van bijvoorbeeld een van onze ouderenverenigingen. Kost bijna niets en levert veel op. Ook uw beloning is groot: u maakt iemand minder eenzaam, en u wordt er zelf een gelukkiger mens door. Neem de uitdaging aan, het levert alleen maar winnaars op. Eenzaam? Toch niet in Zeist!

Han Willems is arts en secretaris ASZ
Meer informatie: www.seniorenzeist.nl

Column: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.