Duurzaam Café: een minibos in je eigen tuin

9 juni 2024
tekst: Saskia Littooij

Op woensdag 19 juni organiseert Samen Duurzaam Zeist opnieuw een Duurzaam Café. Dit keer staat het Duurzaam Café in het teken van het aanplanten van een minibos in je eigen tuin, het bevorderen van biodiversiteit én het ontdekken van wilde dieren en planten in je eigen straat, buurt of een nabijgelegen natuurgebied.

Creëer een minibos in je tuin!
Hittegolven, extreem hevige regenbuien en de natuur die uit balans is... Het negatieve klimaatnieuws vliegt je om de oren. Gelukkig kun je zélf een heleboel doen om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. “Ga bijvoorbeeld aan de slag met een minibos in je tuin,” vertelt Daan Bleichrodt, auteur, tekenaar én ‘minibos-expert’ uit Den Dolder.

Daan legt uit: “Groen in je tuin trekt vogels, vlinders en bijen aan, zorgt voor meer biodiversiteit en vermindert de effecten van klimaatverandering, zoals hittestress en wateroverlast. Onderzoek laat zelfs zien dat alleen kijken naar bomen al stressverlagend werkt en dat mensen met meer vogels in de tuin gelukkiger zijn.”

Tijdens het Duurzaam Café vertelt Daan hoe je zélf een minibos in je tuin kunt aanplanten, waarom een minibos bijdraagt aan meer biodiversiteit én welke bijzondere wilde dieren en planten je dan zoal kunt tegenkomen in je eigen gecreëerde minibos. Toegang voor het Duurzaam Café is gratis. Na zijn lezing nodigt Daan bezoekers uit om mee te gaan naar de ‘bijenoase’ een stukje verderop, waar hij, samen met de bezoekers, op zoek gaat naar wilde dieren en planten.

Over de spreker
Daan Bleichrodt begon zijn ‘mini bos avontuur’ in 2015 toen hij zeshonderd boompjes in een verlaten berm langs een drukke weg plantte. Nadat dit stukje bos uitgroeide tot een ‘tiny forest’ ter grootte van een tennisbaan, voerde Daan de 'Tiny Forest beweging’ in Nederland verder aan. Samen met hoveniers, gemeenten, scholen en vrijwilligers realiseerde hij 300 van deze minibossen. Oók zijn achtertuin in Den Dolder is omgetoverd tot een groene oase, waar veel wilde dieren en planten hun thuis vinden.

Daan Bleichrodt is auteur van ‘Tiny forest – Klein bos, groot avontuur’ en ‘Een mini-bos in je tuin’, werkte bij IVN Natuureducatie én is bovenal ‘minibos expert’ uit Den Dolder. Tijdens het Duurzaam Café van woensdag 19 juni vertelt hij bezoekers van het café hoe je gemakkelijk zelf een minibos in je tuin of zelfs op je balkon kunt planten.

Praktische informatie
Het Duurzaam Café is gratis toegankelijk voor iedereen.

Datum: woensdag 19 juni 2024
Inloop: 19:45 uur
Tijd: 20:00 – 21:30 uur
Locatie: Lab Lou (Weteringlaan 1, Zeist-West)
Toegang: gratis
Aanmelden: aanmelden wordt op prijs gesteld. Stuur een mail naar meedoen@samenduurzaamzeist.nl

Over het Duurzaam Café
Iedere derde woensdag van de maand organiseert Samen Duurzaam Zeist een Duurzaam Café. Daar brengen we op laagdrempelige wijze een duurzaam thema voor het voetlicht. De opzet van de avond is eenvoudig. Na een introductie starten we met een inspirerende spreker met kennis en ervaring over het thema. Na ongeveer 20 minuten is er alle ruimte voor vragen en dialoog.

Samen maken we het Duurzaam Café
Het Duurzaam Café wordt speciaal georganiseerd voor en door inwoners uit de gemeente Zeist die iets meer willen weten of vertellen over duurzaamheid, klimaatadaptatie of biodiversiteit. Wil je zelf een onderwerp aandragen voor het Duurzaam Café? Stuur een berichtje naar meedoen@samenduurzaamzeist.nl
 

Bijdrage: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.