Dorpsplein

1 september 2018
tekst: Fons Pennings; foto: Mel Boas

Wat is er de laatste twee jaar een hoop gebeurd rond de markt: die rare hoogteverschillen op de markt zijn weg en ’t tunneltje ook.

Wat zie je dan voor je? Een mooi nieuw dorpsplein, met speelplekken voor kinderen, in het midden een muziektent en terrassen langs de kant. Geen auto’s meer en een de bus die stop voor de deur. En natuurlijk is er een paar keer per maand wat te doen is.

De markt is weer terug op z’n oude plek, tot grote tevredenheid van veel bezoekers. Trouwe klanten genieten van hun wekelijkse loopje en de marktmannen zijn blij met hun nieuwe plekken. Maar een markt heeft ook z’n keerzijde. Vijf dagen per week kijkt Zeist uit op een stenen vlakte. Er is geen plaats is ingeruimd voor speelplekken voor kinderen of een muziektent, iets wat de Zeistenaren wel zouden willen. De kant van de weeshuislaan is ideaal voor de zonnigste terrassen van Zeist, maar er is nog geen nieuw terras bijgekomen.

Hoe komt dat toch, dat er na de verbouwing zo weinig is veranderd op dit nieuwe plein? Dat komt omdat ‘t wringt tussen de belangen van de marktkraamhouders en die van de bewoners van Zeist. De markt wil de kramen zo dicht mogelijk tegen elkaar en wekelijks op dezelfde, vaste plekken. Zo min mogelijk verandering, dat is prioriteit nr 1 bij de marktmannen, bang als ze zijn voor minder omzet. “Je komt aan m’n eten!”, roept de ene boos bij een voorgestelde verandering. “En aan m’n alimentatie” vult de ander aan.

Twee dagen per week is er inderdaad “iets” te doen op ons nieuwe plein, maar dat zullen we als inwoners weten ook. Door de huidige opstelling van de markt is het fietspad geblokkeerd en de Weeshuislaan kijkt tegen een drie meter hoge muur van achterkanten van kramen aan. Waar je nog wel vanaf die zonnige kant naar de markt zou kunnen kijken, zijn de vrachtwagens van de marktkooplui geparkeerd. Niet zo vreemd dat zich daar geen horeca vestigt.

Een evenement als Sportief Zeist wat eind augustus wordt georganiseerd, vraagt om een plein. Daar komen sporten veel beter tot hun recht dan op rechte smalle straten als de Voorheuvel en de Slotlaan. Maar ja, dat gaat niet, want dan staat de markt er al. Winterwonderland wil in december ook graag op het plein staan. Belcour is echt te smal voor zo’n evenement, maar het is maar de vraag of de markt daarvoor naar een andere plek gaat.

Laten we maar beginnen met het plein een nieuwe naam te geven: Dorpsplein en het dan ook die functie geven. Wij bepalen als Zeistenaren hoe we het plein gebruiken en nodigen de markt twee dagen in de week uit in een dorpsvriendelijke opstelling: markt-te-gast. Dan staan de kramen rond de speelplaats voor kinderen en de muziektent en met het gezicht naar de omliggende straten en niet meer met de rug naar Zeist.

 

Reacties

De maarkt opnieuw verplaatsen is gewoon vragen om het einde van de markt. Dat mag, maar zeur er dan niet over.

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.