Knopen tellen

1 april 2019
tekst: Arnout van Dijk

Knopen tellen. Al veel ondernemers doen dat sinds vorig najaar. Alhoewel, het gaat gewoon digitaal. Wat beweegt deze ondernemers om dit te doen en mee te doen aan Knooppunt Zeist? Verlangen naar oude tijden? Of is het juist een stap voorwaarts?

Met de lokale circulaire munt, de Zeister Knoop of kortweg de Knoop, brengen we geld weer terug op z’n plaats en geven het de rol die het moet hebben: een hulpmiddel. Met ónze spelregels. Binnen Knooppunt Zeist zorgen we er voor dat de Knoop lokaal blijft circuleren. Gebruiken we de munt niet als doel om meer geld te hebben maar om een gezonde economie te verkrijgen, gericht op duurzaamheid.

Op termijn kunnen we onderling renteloos krediet verlenen en zo voor een stabielere lokale economie zorgen.

Muren om Zeist?

Gaan we dan protectionistisch doen? “Zeist Eerst”? Ja en nee. De opzet is: Denk vooral na als je je geld besteedt, dat de lokale economie van groot belang is voor een leefbaar Zeist.  Door te betalen met de Zeister Knoop weet je dat jouw betaling lokaal is, maar ook de volgende betalingen. Jouw besteding blijft dus in Zeist rondgaan.

Het mooie is ook, circulair geld verbindt! Ondernemers gaan meer zaken met elkaar doen en samen nieuwe business ontwikkelen. Als consument kun je dat ook sturen.

We werken trouwens via Circuit Nederland samen met andere netwerken van circulaire munten. Bijvoorbeeld in de stad Utrecht. Als je wilt, kun je je Knoop ook daar uitgeven. We streven er wel naar eerst juist in Zeist onze duurzame inkopen te doen.

Zo’n 30 ondernemers doen nu mee en we willen eind dit jaar op 100 deelnemers zitten. Als consument kun je ook meedoen. Weten hoe, en wie er deelnemen? Kijk op www.zeisterknoop.nl

Daar wordt het uitgelegd en staat ook een lijst met veelgestelde vragen. Wil je deelnemen? Dat kan via de knop bovenaan. Zowel ondernemers/organisaties als consumenten kunnen de komende tijd hun inschrijfgeld terugkrijgen in Zeister Knopen.

Contact kan ook via contact@zeisterknoop.nl

 
Volgende column: Stormschade
 

Bijdrage: 
Column: 

Reacties

Het gaat niet goed in Zeist.
B&W laat de ondernemers stikken geen reuring meer in het centrum.Wegen afgesloten omrijden milieu extra vervuiling. Centrum visie Nee.

de gemeente moet naar de burgers luisteren en dat doen ze niet .zo gaat alles kapot in onze gemeente zo als de ONDERNEMERS en het ver keer terug drijen zo dat Zeist GEEN SPOOK DORP WORD . en je buiten Zeist je boodschappen moet gaan doen .tot SLOT LUISTER NAAR DE ZEISTENAREN wij hebben jullie gekozen als volks vertege wordegurs maar jullie maken er een potje van?????????? ik ben beneuwd

De meeste ondernemers zijn niet van Zeist dat zijn grote concerns met honderden vestigingen. Deze ondernemeingen shoppen ook niet in Zeist
Schakelen geen Zeister architekten in en maken geen gebruik van Zeister vaklieden..Ok de Gemeente heeft daar een handje van ,,, de vele externe adviseurs bv komen overal vandaan. Bureau SVP dat nu zich bezig houd met de omgeving van het V&D gebouw komt uit Amersfoort. Ok bij het plaatsen van Kunstwerken in het Centrum komen Zeister Kunstenaars niet aan bod. Zo kan ik nog wel even doorgaan ... het is een beetje lachwekkend dit gedoe met die "Zeister Knoop" als of we terug willen naar de Middeleeuwen .. tijden veranderen. Ook toen, en al duizenden jaar daar voor werd er gehandeld en zaken geïnporteerd, neem de VOC neem de De Laken handel rond de 12 eeuw .... Het hele Christendom is geïmporteerd om maar eens wat te noemen.
Laat Zeist eerst maar eens zijn wapen, het wapen van Zeist in ere herstellen ..wil je herkenbaar zijn in je omringende markt is dat het eerste vereiste . Dat gaat niet lukken met die nietszeggende "Z" en leuzes als "leuk in Zeist"
of met die Zeister Knoop.....

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.