De leuke hand

14 oktober 2021
tekst en foto: Erwin Hagen

Ik zeg het niet graag, maar ik ben inmiddels niet meer de allerjongste. Tijdens mijn opvoeding als kind kreeg ik dan ook met enige regelmaat een ‘pedagogische tik’ of ‘billenkoek’. Uit Nederlands onderzoek uit 2009 bleek dat zelfs toen nog ruim 70% van de ouders af en toe een corrigerende tik uitdeelde aan hun kind, terwijl het toch al sinds 2007 wettelijk verboden is.
Gelukkig raken we er steeds meer van overtuigd dat het niet goed is om je kind te slaan. Pedagogen en psychologen hebben aangetoond dat het geven van een tik averechts werkt en vaak angstige kinderen oplevert.

Sinds eind 2020 volg ik de opleiding Kynologisch Instructeur, bij de Martin Gaus Academie in Lelystad. Na het behalen van mijn eerste examen in deze opleiding ben ik in de zomer van 2021 mijn beginners-stage begonnen bij Hondenschool101 in Den Dolder. Met enige regelmaat plaatsen zij op Facebook een verhaaltje van mijn hand, met mijn stage-ervaringen. Met hun toestemming plaatsen we nu ook zo’n stukje in het Zeistermagazine.

Wat mij aantrekt in de stijl, of visie, die deze hondenschool hanteert is positiviteit. Dus zowel baas, cursist, als hond wordt belonend benaderd. Het woord ‘fout’ wordt nooit gebruikt.

We slaan onze honden dus niet, is de boodschap. Ook niet als hij ons, vaak per ongeluk, heeft gebeten, aan de bank heeft geknaagd, of het klaargelegde biefstukje van het aanrecht heeft gejat. Dat je als baas daarvan baalt, of soms zelfs gefrustreerd raakt, dat is normaal. Maar we slaan niet.

Slaan, of een andere negatieve correctie, kan een hond angstig maken. Een pedagogische tik wordt door de hond aan zijn vertrouwde baas gekoppeld. Dit kan dus in een slecht geval ook leiden tot negatief, soms zelfs agressief, gedrag. De hond kan ook gewend raken aan een tik, waardoor de baas steeds strenger en harder moet gaan corrigeren. Terwijl de gemiddelde hondenbezitter juist een goede band wil opbouwen met de hond.

De goede hand is voor de hond de hand waaruit die lekkere koekjes komen na het goed volbrengen van een trainingsopdracht en de hand waarmee de voerbak wordt neergezet. Het is ook de hand die een liefdevolle aai uitdeelt als de hond zich goed gedraagt. De goede hand is dus enorm belangrijk voor een hond, in positieve zin.

Wat zou er gebeuren als we die visie over een ‘goede hand’ uit de hondentraining terugbrengen in ónze omgang? Met onze kinderen, onze partners, buren, collega’s, onze opponenten? En het woord ‘fout’ weglaten?

Gewoon ’ns proberen, die goede, leuke hand.
 

Bijdrage: 
Column: 

 


Erwin schreef eerder:
De koning, het dorp en een bank

Meer over honden:
Moe maar voldaan

Volgende column:
Vier schoolpleinmoeders

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.