De kracht van liefde

10 februari 2024
tekst: Lia Verhaar; foto’s: Manon van Bochove

Ars Musica zal in maart Bachs meesterwerk de ‘Matthäus Passion’ BWV 244 uitvoeren in Zeist. Dit jaar opnieuw op twee achtereenvolgende dagen. Bach heeft zichzelf in dit ontroerende meesterwerk overtroffen met protestkoren, verstilde aria’s en liefdevolle koralen. Het indrukwekkende verhaal treft de toehoorder recht in het hart. De uitvoering vindt plaats in de sfeervolle kerkzaal van de Broedergemeente in Zeist op 21 en 22 maart 2024.

De ‘Matthäus Passion’; hét meesterwerk vol drama, vol menselijk emoties. De manier waarop Johann Sebastian Bach dit in muziek goot, is een wonder. Het blijft fascineren, elk jaar weer. Dat hebben we overigens wel aan collega-componist Felix Mendelssohn Bartholdy te danken, die de immense kracht van het stuk 100 jaar na de première opnieuw aan de wereld liet zien.

Gelukkig hebben we de ‘Matthäus’ daarna niet meer losgelaten. Voor dirigent Patrick van der Linden is de boodschap van Bach in één woord: liefde. In vrijwel elke aria draait het om de liefde. In de aria ‘Aus Liebe’, wanneer de basinstrumenten zwijgen, wordt de liefde zelf hemels. Het kruis? Tranen? Verraad? Schuld? Uiteraard. Maar door alles glinstert liefde.
De ‘Matthäus Passion’ houdt ons een spiegel voor; ze laat ons kijken naar de mens die we zijn en naar de mensen om ons heen. Met welwillendheid en liefde komen we nader tot elkaar. Een boodschap voor alle tijden, en zeker ook voor de onze.

Naast het Ars Musica Concertkoor en Orkest onder leiding van dirigent Patrick van der Linden zullen ook zangers van Ars Musica Koorschool, Meisjeskoor en Studentenkoor meewerken.

De uitvoering van de Matthäus Passion zal plaatsvinden op donderdag 21 en vrijdag 22 maart om 19.30 uur in de Broedergemeente in Zeist.

Deelnemers
Ars Musica Concertkoor
Ars Musica Koorschool
Ars Musica Meisjeskoor
Ars Musica Studentenkoor
Ars Musica Orkest
Patrick van der Linden, dirigent
Margreet Rietveld, sopraan
Robert Kuizenga, alt
Kieran White, tenor
Benjamin Bevan, bas
Adriaan de Koster, Evangelist
Frans Fiselier, Christus

Kaarten
Voor meer informatie en kaartverkoop zie https://arsmusica.nl/projecten/matthaus-passion-3/

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Meer over de Matthäus Passion:
The Passion

Meer over de locatie:
Kerk Broedergemeente

Volgende column:
De klunende figurant

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.