Skip to main content

De kracht van de vrijwilligers bij meRecovery

20 april 2024

tekst: Marieke Palm; foto’s: Jessica Holtzer

Op zaterdag 27 januari opende wethouder Angèle Welting het meRecovery inloophuis. Dit is een inloophuis voor jongeren met een eetstoornis en hun naasten. Nu, zo’n drie maanden later, ben ik erg benieuwd naar de mensen achter en in dit inloophuis. En natuurlijk wat ze kunnen betekenen en wat je kunt verwachten van deze bijzondere plek.

Mijn collega Danielle en ik zochten het uit. Bij aanvang werden we hartelijk ontvangen en mochten we aanschuiven aan de grote eettafel. Deze eettafel heeft een centraal punt en dat is niet voor niets. Iedereen die hier komt heeft een moeilijke verhouding met eten. Waar de buitenkant van het pand wat minder aantrekkelijk oogt, is de binnenkant smaakvol en huiselijk ingericht. Er zijn een paar vriendelijke ogende kamers ingericht waar je in alle rust een gesprek kunt voeren. Ook is er een soort ruimte tussen de kamers en eet-huiskamer in waar je ook lekker kunt zitten. Het geheel oogt knus, huiselijk en fris. Wij voelden ons meteen op ons gemak en niet in tweede plaats kwam dat door de mensen.

Door ervaringsdeskundigen

Twee van de drie oprichters, de ouder-ervaringsdeskundigen, zijn Jessica en Henriette. Zij zijn beiden ouder van een kind met een eetstoornis. Nicole, de derde oprichter, is klinisch psycholoog met veel ervaring met eetstoornissen. De ervaringsdeskundigen zijn Zoey, Eva en Zoyana. Deze vrijwilligers krijgen opleidingen om te kunnen werken als ervaringsdeskundige of hebben dit al gedaan. Vanuit de wens om hun ervaringen te delen en zo anderen te helpen, zetten deze vrijwilligers zich in bij meRecovery. Steeds meer mensen weten het inloophuis te vinden. Er komen wekelijks nieuwe aanmeldingen bij en ook professionals weten het huis steeds beter te vinden.

Jessica is tevreden over de afgelopen periode en voelt zich gesteund door de Gemeente Zeist. “We voelen ons vanaf het begin, vanaf de oprichting, erg ondersteund door de mensen bij de gemeente Zeist. Hun enthousiasme voor het inloophuis gaf ons het vertrouwen om door te zetten. De financiële bijdrage van de gemeente zorgt ervoor dat we deze fijne locatie kunnen huren”

Niet alleen

Een eetstoornis kan een eenzame strijd zijn. Het kan voelen als dat er aan je getrokken wordt, dat je het moet oplossen. “Het is zo fijn als iemand met één woord snapt wat je bedoelt. Je voelt herkenning en erkenning.” Dit zijn de mensen die hier het verschil maken en weten wat ze moeten zeggen of doen. Aan een paar woorden of blikken hebben ze genoeg om de aansluiting te vinden. Zij weten hoe het is, wat het is en wat het niet is. Ze weten hoe eng het kan zijn om deze eerste stap te nemen, want dit is het begin van iets anders gaan loslaten. Deze vrijwilligers snappen dit. Zoey hoopt ze dat ze jongeren eerder kunnen helpen, zodat de weg naar herstel makkelijker kan zijn.

Lage drempel

Het is duidelijk te merken en te voelen dat drempel laag moet zijn om hier te komen. De ervaringsdeskundigen hebben als doel dat jongeren zich veilig voelen en ze zich gezien worden. Er wordt gepraat met elkaar, ervaringen uitgewisseld, maar bovenal steun gevonden bij elkaar. De mensen hier begrijpen wat de jongeren doormaken, wat maakt dat zij zichzelf kunnen zijn. De ervaringsdeskundigen hebben enorm veel kennis en ervaring , waardoor ze ook mee kunnen denken en te helpen een stap te maken naar hulp. De ouder-ervaringsdeskundigen staan klaar voor ouders, voor support en advies.

Wat ons raakt is de betrokkenheid en de deskundigheid van de vrijwilligers. De gedrevenheid van deze mensen is niet op een bemoeierige manier, maar op een manier dat je voelt dat je de hand gereikt wordt en je deze mag pakken. Als je daaraan toe bent. En alles is goed, jij bent goed en het komt goed. Wij zijn er voor jou. Als jij dat wil.

 

Over meRecovery:

Voor wie

Iedereen met een eetprobleem (ARFID, boulimia, NAO (niet anders omschreven), Anorexia). Jongeren en jongvolwassenen tot een jaar of 30 en ouders kunnen binnenlopen op woensdag tussen 12.00-16.00 uur. Er zijn altijd een ervaringsdeskundige en een ervaringsdeskundige ouder aanwezig. Zij zullen de jongere ontvangen en een gesprekje aangaan. Vanaf dat moment is de jongere van harte welkom om op woensdag aan te sluiten tussen 12.00-16.00 uur.  

Overig aanbod

Elk kwartaal start er een oudercursus, drie avonden voor ouders. Hierin krijg je als ouder meer informatie over de eetstoornis, hoe je verbinding houdt met je kind en hoe je ook aan jezelf denkt. De eerstvolgende is in juni. Elke eerste maandag van de maand van 20.00-21.00 uur is er een bijeenkomst over eetstoornissen, vermoeden, en richting bepalen. Dit is voor ouders en andere naasten.

Is dit hulpverlening?

Nee, het inloophuis is ondersteunend. Het kan een mooie eerste stap zijn, een overbrugging, nazorg of als ondersteunend naast een behandeltraject. De ervaringsdeskundigen zeggen dat ze graag zelf dit ook gehad, dat had ze geholpen in hun genezingsproces. Dus een hele waardevolle aanvulling is dit zeker, voor ouder en kind.

Kennis

Jessica: “Kennis mist over eerstoornissen. Er wordt wel informatie gedeeld, maar dit zijn vaak de extremere vormen. Er zijn ook lichtere vormen, maar die worden vaak niet gezien. meRecovery draagt graag bij aan kennis, herkenning en begrip voor eetstoornissen. Zij geven graag voorlichting!

Nieuwe plannen!

De nieuwste plannen zijn uitbreiding van de openingstijden om nog meer mensen te kunnen helpen. Zodra de tijden worden verruimd, is dit te zien op de site. Daarnaast zijn er plannen om creatieve activiteiten te gaan doen, zoals fotografie, kunst, schrijven, tekenen, yoga etc.

Contact en informatie:

De mensen van meRecovery weten als geen ander hoe moeilijk het kan zijn om de juiste hulp te vinden en de juiste informatie. Zij kunnen je op weg helpen hierin.

Contact zoeken voor ouders en jongeren kan via de website: https://me-recovery.nl/

Whatsappen / bellen: 06 29 42 67 83

Email: info@me-recovery.nl

 

Bijdrage
Column

 


Meer over meRecovery:
meRecovery inloophuis geopend

Marieke schreef eerder:
Ga er maar aan staan!

Volgende bericht:
Walk Art Markt 2024: doe mee met een kraam!

 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.