Boek & Film: De acht bergen

16 september 2023
tekst: Ton Stok

Maandagavond 2 oktober wordt om 19.30 in bioscoop Figi de film De acht bergen vertoond in de serie Boek & Film, gebaseerd op de gelijknamige roman van Paolo Cognetti: Le Otto Montagne.

Het verhaal
Pietro is een stadsjongen uit Milaan. Zijn vader is scheikundige, en gefrustreerd door zijn werk in een fabriek. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen: dat is waar ze elkaar ontmoetten, waar ze verliefd werden en waar ze trouwden in een kerkje aan de voet van de berg. Door deze gedeelde passie kan hun relatie voortbestaan, zelfs wanneer tragische gebeurtenissen plaatsvinden. Het stadsleven vervult hen vaak met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen. Dan ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Valle d'Aosta waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen. De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlaten huizen en oude molens en er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op. Een prachtige en visueel overdonderende ode aan vriendschap en de relatie tussen mens en natuur.

Inleiding
Gerlinda Heywegen, filmprogrammamaker voor verschillende festivals zoals Film By the Sea en Film & Literatuurfestival Winternachten geeft vooraf aan de film een inleiding. Zij gaat in op het boek, de schrijver, de film en de makers. Dit is de eerste film in de serie B van ‘Boek & Film’, een initiatief van Literair Zeist in samenwerking met bioscoop Figi. Overige data en films zijn te vinden op: www.literairzeist.nl. Aanvang: 19.30 uur. Kaartverkoop aan de kassa of online via www.figi.nl of reserveer telefonisch via de Nederlandse Theater Kassa: 0900-9203.

De acht bergen
Regisseurs: Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch
Italië, 2022, 148 minunten
Maandag 2 oktober, aanvang 19.30 uur, Figi
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Meer over het concept:
Nieuw seizoen Boek & Film

Meer van Literair Zeist:
Adriaan van Dis komt naar Zeist

Volgende bericht:
Leerlingen De Breul pakken kansenongelijkheid aan

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.