Cruise Control

1 mei 2015
tekst: Ruud Vermaase

In deze rubriek recensies van boeken die met Zeist te maken hebben. Dat kan zijn omdat het boek over Zeist gaat of omdat de auteur in Zeist woont. De recensies zijn afkomstig zijn van iemand met een onafhankelijke blik. Deze recensie is van Ruud Vermaase en gaat over de misdaadroman van MPO Books. 

We bespreken een ervaren schrijver uit onze regio. Cruise Control is alweer het negende boek van MPO Books. Dat is de pseudoniem waaronder hij schrijft. Hij is geboren in Doorn, in zijn reeks waarin rechercheur Petersen (District Heuvelrug) centraal staat. In het boek draait het om een seriemoordenaar die het gemunt heeft op de homoscene in onze contreien. De moorden vinden plaats op het recreatieterrein de Treekerpunt richting Woudenberg. De auteur heeft zelfs af en toe plattegrondjes getekend, iets dat wat mij betreft wel in meer boeken mag gebeuren. Dat het verhaal zich in de regio afspeelt, is eigenlijk slechts een leuke bijkomstigheid want het boek ontstijgt het niveau van een plaatselijke schrijver. Cruise Control steekt namelijk buitengewoon goed in elkaar met interessante karakters. Elke rechercheur heeft zo zijn carrière verleden of zijn privéproblemen, misschien dat het af en toe te veel aandacht krijgt omdat deze verhaallijnen zich niet helemaal compleet afwikkelen.

Het boek van MPO Books is geen pageturner (de cover spreekt van een misdaadroman, geen thriller) maar het blijft spannend. Het werpt je heen en weer tussen verschillende mogelijke daders en heeft een verrassende ontknoping. De auteur blijft binnen de lijntjes, als lezer slaat je nooit de schrik om het hart omdat er links en rechts doden vallen of dat bij de hoofdfiguur het pistool op het hoofd staat. De roman draait om puur recherchewerk met alle frustraties, theorieën natrekken, en concurrentiestrijdjes. MPO Books laat zich dan ook inspireren door klassiekers zoals Agatha Christie en Sir Arthur Conan Doyle.

Goede Nederlandse misdaadschrijvers zijn er niet zo veel, MPO Books is heel wat smaakvoller en diepgaander dan de Saskia Noorts, Marion Pauws en Simone van der Vlugts die bestseller op bestseller scoren. Of Charles den Tex, wat mij betreft zit hij ver daarboven.

Dan nog een piepkleine klacht: moeten de pagina’s nu zo vol worden benut? Wat meer marges rondom de tekst hadden het lezen wat prettiger gemaakt.

Cruise Control, MPO Books
Uitgeverij: De Leeskamer
€ 18,95 - 283 pagina’s 
ISBN 9789086060429
Verkrijgbaar via www.mpobooks.nl of in de boekhandel

Bijdrage: 
Recensie: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.