De SoepKar

30 mei 2022
tekst: Brenda Emmen; foto onder: Daniël Niessen

5, 4, 3, 2, 1 …. we zijn Live in Koffietijd! Welkom aan tafel: Brenda Emmen-Hassell….

Even flitsen door de spanning alle voorafgaande gebeurtenissen door mijn hoofd.

Vollenhove
Eind 2020 ben ik begonnen in de wijk Vollenhove als coördinator van een nieuw in te richten Wijkcentrum voor Vollenhove. Helaas duurde het echt heel lang voordat de verbouwingen begonnen, terwijl reacties van bewoners die ik er sprak duidelijk waren: men mist onderling contact en communicatie, daardoor is er ook weinig verbinding met de eigen woonwijk. Zeker tijdens de Coronaperiode.

Ah, dachten we toen, wat kan helpen is een rijdende kar door de wijk met soep, want eten is een verbinder. Je kan het in de open lucht uitdelen en veilig op afstand een kort gesprek voeren met medebewoners.

Het lukte om een tweedehands PostNL elektrische fietskar te scoren en te bekleden met foto’s van plekken in de wijk Vollenhove.

En dan de inhoud, de soep zelf. Gelukkig bleek Sharon van de Versmarkt Vollenhove ook hierin te geloven en kunnen we bij haar wekelijks 2 soorten soep ophalen voor een schappelijke prijs. Bovendien mag de SoepKar gestald worden in haar winkel! Mooi, maar hoe krijg je dit vergoed. De bewoners waren enthousiast met dit idee en we willen dit werkelijk maken.

Financiering
Op social media zag ik een aankondiging van het Postcode Loterij Buurtfonds en de mogelijkheid om financiering te krijgen voor buurtinitiatieven die ertoe doen.

Ik heb toen overlegd met buurtbewoners, met collega´s van MeanderOmnium, met Hans Goorhuis, de programmamanager van Vollenhove Vooruit bij Gemeente Zeist, en het bleek dat we de aanvraag samen konden doen.

We hebben de aanvraag ingevuld en opgestuurd, en het Buurtfonds keurde de aanvraag goed. De SoepKar kan gaan rijden! Een heuse scheepsbel kan ik lenen van de Tempel Tamils in Vollenhove, de soep kan gemaakt worden en nu maar opstappen en deze uitdelen.

Reacties
Hoe mooi en hartverwarmend zijn de reacties. Een jong kind die de soep ophaalt voor een buurvrouw. Een oudere die voor een medebewoner een extra kopje soep haalt voor een nog oudere man die slecht ter been is. De aannemers en bouwvaklui die ook een soep komen nuttigen, maar vooral gesprekken voeren met bewoners voor wie zij de verbouwing uitvoeren. Woonconsulenten van Woongoed Zeist die langskomen om toch dat gesprek met hun huurders aan te gaan. En Griet, bewoonster die door weer en wind altijd aanwezig is als vrijwilliger om met de SoepKar op pad te gaan en zo de bewoners te woord staan. Al die gezichten en gesprekken flitsen door mijn gedachten.

Ik bedenk ook hoe de SoepKar is ingezet als IJSkar als de temperaturen hoger zijn. Of als KoekjesKar bij het begin van de Ramadan, toen medebewoners elkaar trakteerden op deze lekkernijen. Of als Kinderboeken-distributeur ten tijde van de Kinderboekenweek. Vrijheidssoep op Bevrijdingsdag 5 mei…

Door alle acties met de SoepKar zijn er meer bewoners met elkaar in gesprek gekomen. Nieuwe ideeën zijn ontstaan en opgepakt, zoals de BurenBoomtafel, ´t OntmoetingsPlein maar ook de bewoners die het groen op dit plein beplanten, onderhouden, insectenhotels herstellen, kortom meer en andere motivaties om eens met je buren in gesprek te gaan. Het helpt zeker tegen bestrijding van gevoelens van eenzaamheid, iets dat ons allemaal weleens overvalt.

Het is echt geslaagd, denk ik dan, dit initiatief voor een SoepKar.

Koffietijd
En toen moest ik mijn zenuwen bedwingen die in mijn buik opspeelden en terug in de tijd komen aan tafel van Koffietijd!

Immers, Sjaak, het hondje van Quinty Trustfull begon ook al aandacht te vragen. En ja, Jan Smit was best gezellig backstage zonet, toen hij mij de ontvangen voetbal liet zien waar iemand Cambuur op schreef. Of Erik Mouthaan die geanimeerd sprak over zijn leven in New York.

Ik heb niet kunnen slapen, de nacht voorafgaand aan mijn aanschuiven bij Koffietijd, maar het was de moeite waard.

Op van de zenuwen stond ik op, en daar zit je dan 3 uur later aan tafel en dat nog live ook!

Gelukkig was Hans Goorhuis bereid om de rit te maken naar Amsterdam en op zijn rustige manier mij te voeden met extra informatie over de Gebiedsvisie, Vollenhove Vooruit, de opgestelde Infographic en de meest recente informatie. Dus ja, terugschakelen naar dat moment. Eigenlijk best leuk, maar oh zo snel voorbij. Toch een momentje pakken om te vertellen hoe belangrijk de ontwikkelingen zijn in een bijzondere wijk als Vollenhove. En onze rol als wijkwelzijnswerkers van MeanderOmnium hierin.

Na afloop konden we samen genieten van heerlijke vers gemaakte eclairs in de studio van RTL. Wat een ervaring!

Gala
En nu kunnen we ons opmaken voor de volgende uitnodiging. Want, van alle projecten van de Postcode Loterij Buurtfonds zijn wij van de SoepKar uitgenodigd om live aanwezig te zijn bij het Goed Geld Gala op 4 juli in het Beatrix Theater! Wat een voorrecht, maar “gala”? lk in een galajurk? Wat ga ik nu alweer aantrekken…
 

Bijdrage: 
Artikel: 
Column: 

 


Meer over Vollenhove:
Vollenhove bruist en leeft

Meer over MeanderOmnium:
Halve zool

Volgende column:
Het gemeentehuis

 

Reacties

Beste Brenda,

Wat een prachtig project is De Soepkar en wat heb jij dit geweldig gepresenteerd in Koffietijd. Ik begrijp helemaal dat je zenuwachtig was voor zo’n liveoptreden voor heel Nederland, maar ik vind je een natuurtalent.

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.