Selfie in Zeist

1 september 2018
tekst: Ruud Vermaase, foto: Pixabay

Al bijna 25 jaar woon ik in Zeist en leg ik mensen uit dat de KNVB in mijn mooie dorp resideert. Toen ik hier ging wonen, sportten mijn kinderen nog niet eens, maar ik was ervan overtuigd dat ze het geweldig zouden vinden om de grote sterren in het echt aan het werk te zien. Vrienden zouden langskomen om ook een graantje mee te pikken. Stiekem trots zou ik met grote nonchalance ze naar het sportpark leiden om daarna op een plekje in het dorp nog een afzakkertje te nemen en zo mijn nieuwe woonplaats nog meer aanzien zal geven. "Die Ruud heeft het toch maar mooi voor elkaar. Groot gelijk dat hij is verhuisd." Hoor ik ze denken waarmee hun terugkerende vraag 'of-ik-ooit-terugkeer zal verstommen.

Maar we weten allemaal hoe het gelopen is. Geen enkele bondscoach durfde het aan om de dure vedettes naar de Zeisterbossen te halen. Zo hebben we verschillende generaties tandenknarsend telkens weer met veel poeha zien aankomen bij protserige Hotel Ter Duin in Noordwijk. Van de tijd van Gullit, Rijkaard en Van Basten, via de periode van Van der Vaart, Cocu en Van Nistelrooij tot gisteren met de laatste grote generatie Robben, Sneijder en Van Persie. Hoeveel prachtige voetballers hebben we nooit mogen bewonderen op fietsafstand van ons huis? Dat onze kinderen na school even naar Austerlitz konden fietsen op jacht naar die ene handreiking of selfy.

Zeist verloor de laatste twintig jaar veel spannende verhalen. De Amerikaanse F15's die gierend laag overvlogen vanaf Soesterberg werden nog enige tijd gecompenseerd door de sonor klapwiekende Chinooks. Dat had nog wel wat, als luchtmachtzoon is dat geen geluidsoverlast, maar louter een spectaculair gezicht. Maar in de lucht boven zeist zie je alleen nog maar een luchtballon of een eigenwijs mannetje in een paraglider.

Of gaat er nu toch wat komen? Komt er allure? Komen wet Unique Selling Points? Met oude vrienden ben ik al een paar keer naar het Nationale Militaire Museum geweest, hoewel dat geen Zeist is. Maar toch… Jaloers zag ik hoe de Paleistuin in Soest echt groten der aarde aantrekt, maar geeft onze Slottuin nu een bescheiden en smaakvol antwoord met Tim Knol, Blaudzun en Spinvis. In de zomer verovert Ashtonia al twee jaar het Slot, je moet er wel van houden overigens.

En als toetje beslist uitgerekend Ronald Koeman om het Nederlands Elftal weer naar Zeist te halen. Ik zou haast hopen om opa te worden om met mijn kleinzoon naar Steven Bergwijn, Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt te kijken tegen de tijd dat ze als geroutineerde dertigers vanuit Barcelona, Milaan of Manchester komen neerdalen op een steenworp afstand.

Wees gerust, ik kan nog wel even wachten.
 

Reacties

Gullit, Rijkaard en van Basten hebben Dus wel in Zeist getraint! Zelfs nog foto's daarvan. Maar dat is idd 30 jaar geleden.

Is dat zo Jan? Dan heb ik ze net misgelopen toen ik in 1994 hier ben komen wonen. Dat moet dan de tijd van Rinus Michels zijn geweest. Wellicht ook Dick Advocaat. Maar Guus Hiddink heeft ze dan medio jaren 90 uit 'ons' Zeist hebben weggehaald.

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.