Vluchtelingendiner: Ontmoetingen in Figi

1 april 2016
tekst en foto’s: Mel Boas, OogOpZeist.nl

Zondagavond 20 maart was het feest in Figi. Daar werden zo’n 50 volwassen asielzoekers uit kamp van Zeist met hun 20 kinderen getrakteerd op een echt Arabisch buffet. De organisatie lag in handen van de Rotaryclub Zeist. Initiatiefnemer Jan Sjöcrona van die club is erg tevreden over het verloop: “De sfeer was geweldig. Ongeveer 50 inwoners van Zeist en omgeving trakteerden de vluchtelingen op een heerlijk buffet dat in de professionele keuken van Figi was bereid. De keukenbrigade van louter Syrische vluchtelingen stond onder leiding van hun lotgenoot Aziz Alfeel.”

Na het eten werd er gezongen en gedanst. Musicus Osman Mohamed uit Syrië begeleidde het prachtig op zijn snaarinstrument. Ook hij is een van de vluchtelingen. Aan het begin van de avond hingen de kinderen aan de lippen van goochelaar Wim van Dokkum van Magic Care. Na het diner vertrokken zij opgewekt elk met een pluche beest meegebracht door Peter Tersteeg van de Rotaryclub Zeist.

Ondanks de taalbarrières verliep het leggen van contact makkelijk. “Met handen en voeten, Google Translator en de familiefoto’s op de mobieltjes kwamen we heel ver”, aldus deelneemster Ineke Berkel uit Zeist. Een jonge Syrische vrouw zei tegen Sjöcrona: “Ik ben heel dankbaar voor deze avond. Ik voel mij welkom.”

De Rotaryclub Zeist is Figi zeer erkentelijk. Directeur Jos Ruijs stelde spontaan het Walkart restaurant ter beschikking voor dit evenement. En ook het personeel van Figi muntte uit door vriendelijkheid, zegt Sjöcrona. Hij hoopt dat dit evenement een trend gaat zetten in de Zeister samenleving: “Goed contact met vluchtelingen zorgt voor wederzijds begrip.”
 

Bijdrage: 
Artikel: 

Reacties

Dit is zo bijzonder! Wat een welkom. Erg mooi en uitgaanbaar dit welkom aan de vluchtelingen in Zeist. Maakt me toch trots op mijn geboorte en oorspronkelijke woonplaats. Australie (bevolking 24 miljoen) daartegenover ondernam begin 2015 om 12.000 Syrische vluchtelingen in te nemen, maar tot nog toe zijn er maar 29 geselecteerd. Wij lopen hier te verre achter in de internationale verantwoordelijkheid deel te nemen aan de globale inname en settlement van azielzoekers. Neem m'n pet af voor de Zeisternaren en het algemene menselijkbeleid van Nederland.

Henk van Leeuwen (geboren en getogen in Zeist, nu woonachtig in Australië)

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.