Chillcafé

18 mei 2023
tekst: Hedie Niemeijer

Iedere laatste donderdag van de maand is Restaurant Bell's een Chillcafé. Er hangt een chillere sfeer dan normaal omdat de muziek zachter staat en er geen felle lichten branden. Perfecte omgeving om kennis te maken met anderen of met bekenden te genieten van een avondje uit. 

Chillcafé is een initiatief van Stichting Chill. Hedie Niemeijer, oprichter en voorzitter van de stichting, heeft als gevolg van een auto-ongeval Niet Aangeboren Hersenletsel. Een aantal jaar geleden voelde zij weer de behoefte een avondje uit te gaan, zonder alleen maar bezig te zijn met het letsel. Zij miste de ouderwetse gezelligheid van het café. Hier weer met wie dan ook "aan de bar hangen en allerlei onzin uitkramen". In haar eigen woonplaats Renswoude werkte de cafébaas twee jaar geleden meteen mee. En het bleek aan te slaan. Voor stamgasten en andere bezoekers bleek zo'n andere sfeer soms even wennen, maar ze waarderen het wel. "Goh, zo'n goed gesprek heb ik hier al heel lang niet meer gehad...". 

Chillcafés trekken een nieuw publiek aan. Mensen die gewoon meer van kletsen houden dan van drukte, fel licht en herrie. Er komen mensen die minder goed horen of snel overprikkeld zijn. Ook mensen met hersenletsel, autisme en hoogsensitiviteit vinden hun weg naar de Chillcafé's. Maar ook een mooie gelegenheid (weer) eens samen met een vriend of gezinslid die nooit gaat, uit te gaan. Iedereen is welkom. En komt ook!

Hedie merkte hoeveel plezier het haar gaf en dacht: het moet voor iedereen mogelijk zijn uit te gaan. Dus ook die miljoenen mensen die niet naar de horeca gaan. Dit leidde tot de oprichting van Stichting Chill, die horeca enthousiasmeert chille activiteiten te organiseren. Er zijn nu naast Renswoude Chillcafé's in Amersfoort, Harderwijk en .... Zeist.

Eigenaar Dennis van Restaurant Bell's aan de Slotlaan reageerde gelijk enthousiast op het verzoek. "Iedereen moet zich hier welkom voelen. Ik vind het onze maatschappelijke plicht zo sociale inclusie te bevorderen." De medewerkers van Restaurant Bell's en de Stichting Chill nodigen iedereen van harte uit te komen naar dit gezellige café.
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Meer over Niet Aangeboren Hersenletsel:
Hoe mijn leven onaangekondigd veranderde

Meer over hersenen en prikkels:
Move the brain

Volgende bericht:
Zomeravond vol met verhalen

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.