Skip to main content

Buurderij de Bloementuin

Sat, 12/11/2021 - 10:28

11 december 2021
tekst: Kirsten Vonk; foto’s: Linde de Vries / Kirsten Vonk

Kirsten Vonk ging in gesprek met dorpsgenoot en initiatiefnemer van de Buurderij, Linde de Vries. Behalve bij de Buurderij is zij 3,5 dag per week werkzaam als adviseur bij Groenpand, een bedrijf dat huizen verduurzaamt.

Wat is dat, een Buurderij?
Het van oorsprong Franse concept heet in Nederland Boeren & Buren. Doel hiervan is het contact tot stand brengen tussen boeren en hun buren (lokale consumenten).

Hierdoor ontstaat transparantie over bijvoorbeeld de afkomst van voeding, de productiewijze en de prijsstelling. En omdat het om lokale boeren gaat en er zonder tussenkomst van handel wordt geleverd, zorgt dit voor transportvermindering. Ook een belangrijk uitgangspunt hierbij is dat boeren eerlijker loon kunnen krijgen zonder alle tussenstappen. Het concept Boeren & Buren vertaalt zich lokaal in de vorm van een Buurderij. Hier ontstaat het contact met de boeren en buren en het dient als afhaalpunt van de wekelijks boodschappen.

Wat is jouw rol bij de Buurderij?
Ik ga 1 dag per week als zelfstandig ondernemer aan de slag voor de Buurderij. Bij de Bloementuin op de WA Hoeve heb ik een mooie plek gevonden dat gaat dienen als uitgiftepunt. Vandaar de naam Buurderij De Bloementuin. De opening is op 13 januari.

Mijn taak is om lokale boeren te vinden die willen leveren aan de Buurderij en die het contact met de buren willen aangaan. Inmiddels heb ik 18 boeren hiertoe bereid gevonden. Eén van de ‘boeren’ komt uit Den Dolder; biologische tuinderij Uit de Kluiten.

Een andere taak is het ontvangen van de goederen van de boeren en zorgen voor de verdeling van de bestellingen.

Waar bestaat het assortiment uit?
Groente, vlees, thee, brood, zuivel, eieren maar ook planten. De boeren die dit leveren zijn in beweging wat transparantie en duurzaamheid betreft. Sommige zijn biologisch maar niet iedere boer kiest voor dit strenge en kostbare systeem. Desondanks hebben ze toch een duurzaam aanbod.

Hoe bestel je je lokale boodschappen?
Vanaf januari stuur ik de mensen die zich hiervoor (gratis) hebben geregistreerd iedere week een mail met een verwijzing naar het assortiment op de website. Hier kun je o.a. lezen welke boeren wat leveren, de ingrediënten, de productiewijze en de prijsstelling. Je kunt online tot de dag voor de afhaaldag (donderdag) je bestelling plaatsen en meteen betalen. Donderdag kun je je bestelde boodschappenmandje afhalen op de Bloementuin (Distelvlinder 6).

Onze Buurderij is nu nog in ontwikkeling maar je kunt je wel alvast inschrijven voor de nieuwsbrief: https://boerenenburen.nl/nl-NL/assemblies/13687. Je kunt je ook inschrijven via Boerenenburen.nl en dan via het kaartje Buurderij de Bloementuin Den Dolder vinden en volgen (en eventueel andere Buurderijen in Nederland en omgeving, leuk voor op vakantie)!"

Hoe gaat het afhalen?
Iedere donderdag tussen 16.30 en 19.30 uur kun je je bestelling afhalen bij de Bloementuin. Het is de bedoeling dat iedereen een eigen tas meeneemt zodat we geen verpakking hoeven te gebruiken.

Kun je wat zeggen over de prijsstelling?
Dat bepaalt de boer. Het gaat hierbij om eerlijke productie en realistisch loon dus het zal iets boven de supermarktprijzen liggen.

Onze prijzen zijn als volgt opgebouwd: 80% van de consumentenprijs gaat naar de boer, 10% naar de organisatie van Boeren & Buren en 10% naar mij.

Wat heb je nodig, waarmee kunnen inwoners jou helpen?
Ik wil graag met 100 inschrijvingen van start gaan. Na een oproep heb ik al 77 inschrijvingen ontvangen dus inwoners zouden me kunnen helpen door zich kosteloos in te schrijven. Dat kan via deze link: https://boerenenburen.nl/nl-NL/assemblies/13687

Verder zou ik het leuk vinden als mensen mij op de donderdag zouden willen helpen met het verdelen van de bestellingen. Dat is voor maar 3 uurtjes in de middag. Geïnteresseerden wil ik uitnodigen mij een mail te sturen: lindedevries@live.nl
 

Bijdrage

 


Kirsten schreef eerder:
Waarom willen we winnen?

Meer over boeren:
Biologisch boeren als oplossing

Volgende bijdrage:
Rood Adeo in Beauforthuis

 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.