“Of een van ons …. vanmiddag bij de Koning”

31 oktober 2021
tekst: René Scheffer; foto: Erwin Hagen

“Kan één van jullie vanmiddag naar het bezoek van de Koning?”. Dat las ik vrijdagochtend in de app van onze hoofdredacteur. Ik moest het even tot me door laten dringen. Het was een persuitnodiging aan het Zeistermagazine, een officiële ‘accreditatie’. Men beschouwt ons bij de Triodosbank kennelijk als ‘pers’.

En in zekere zin klopt dat ook. Wij zijn een digitaal medium. Volgens Wikipedia: “Pers is een overkoepelende benaming voor bijna alle vormen van journalistieke media die gericht zijn op het publiek berichten over recente gebeurtenissen. Hieronder vallen onder andere: kranten, tijdschriften, journaals (op zowel radio als televisie) en nieuwswebsites.”

De gelegenheid is de komst van Koning Willem Alexander naar de Triodosbank. Daar was een bijeenkomst over de financiering van burgerinitiatieven in de zorg. Hoofdredacteur Ronald is verhinderd. Zou ik?

Nee, toch niets voor mij. Vanwege het willen ontsnappen aan stressvolle situaties ben ik met prépensioen gegaan bij de gemeente Zeist. En dan een dergelijk iets? Jasje aan, stropdas eventueel, gepoetste schoenen. Dit alles zit niet meer in mijn pakket. Mond moeten houden, niet teveel hoesten, geen aandacht trekken. 

Ik zou een vraag kunnen stellen. Maar sinds ik de persconferenties van Rutte en De Jonge volg, heb ik alleen nog maar onbenullige “vragen naar de bekende weg” gehoord. Dat is dan kennelijk de bedoeling. Niets voor mij.

En ben ik wel voldoende objectief? Op sociale media ga ik soms behoorlijk los en past dat wel bij een vertegenwoordiger van de pers namens het toch objectieve Zeistermagazine?

Daarnaast wil ik onze burgemeester Koos Janssen de confrontatie met mij besparen. Wat zou hij daar raar opkijken. Zijn (tot april 2021) medewerker Scheffer opeens in de pershoek met foto en PERS-pasje. Het zou hem stress bezorgen en dat wil ik niet.

Nee dus. Twee andere redacteuren konden evenmin en uiteindelijk werd de gewaardeerde columnist Erwin bereid gevonden namens ons daar te zijn. Gelukkig vond hij in de kledingkast nog een zeer neutrale stropdas, waarmee hij geen onnodige en ongepaste aandacht zou trekken.

Burgemeester Janssen? Die was er niet. De Triodosbank ligt nu op het grondgebied van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, waardoor burgemeester Naafs mocht aanschuiven. En Erwin? Achter in de zaal zat hij tussen verslaggevers van de NOS en de EO, onopvallend, zoals het hoort.

Het verslag van Erwin Hagen over de bijeenkomst staat hier.
 

Bijdrage: 

 


René schreef eerder:
Interview Rudi Boekhoven: deel 2

Meer over de Koning:
Koninklijk certificaat voor Samen Oplopen

Meer over de Triodosbank:
Rondje Triodos

Volgende bijdrage:
Hoog Beek en Royen

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.