Bevrijdingsdag in de etalages van centrum Zeist

2 mei 2023
tekst: Mirjam Samsen; foto: Geheugen van Zeist

Hoe zag de bevrijding van Zeist eruit? Dat is van 4 t/m 14 mei 2023 te zien op de fototentoonstelling in het centrum van Zeist. In zo’n 70 etalages en horecagelegenheden vind je dan historische foto’s van de bevrijding van Zeist.

De bevrijding
Hoewel Duitsland zich op 5 mei 1945 overgaf, duurde het nog tot 7 mei voordat Zeist werd bevrijd. De geallieerden trokken toen via de Driebergseweg en de Dorpsstraat Zeist binnen, waar een blije menigte hen opwachtte. Zeist bedankte de bevrijders op 2 juni met een defilé en volksspelen.

De foto’s
Tanks die uitbundig worden onthaald door juichende mensen, blije gezichten. Op de foto’s is het één groot feest van bevrijding en opluchting. De foto’s geven ook een mooi beeld van het centrum van Zeist in 1945, met oude herkenbare gebouwen, de tram Utrecht-Zeist, maar ook Duitse bewegwijzering. Elke foto toont een eigen verhaal.

Bezoek het centrum van Zeist en ontdek de foto’s in etalages van winkels, cafés en restaurants. De historische foto’s komen uit het officiële archief van het Geheugen van Zeist.
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Meer over de oorlog:
Onderduikersruimte Bene Sita

Meer over de bevrijding:
Vergeten slachtoffers

Volgende bericht:
Welpen uit Zeist bij Nationale Kinderherdenking

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.