De reis van Bark Europa

25 juni 2021
tekst: Boris Lemereis; foto: GAPS Photography / Arjan de Jager

Toen de wereld in maart 2020 op slot ging, begon het honderd jaar oude schip Bark Europa noodgedwongen aan haar langste tocht ooit: bijna 19.000 kilometer non-stop van ‘het einde van de wereld’ in Argentinië naar thuishaven Scheveningen. Een ononderbroken tocht van bijna drie maanden, waar het schip normaal maximaal vijftig dagen op zee is. Een waargebeurd zee-avontuur dat zich afspeelt op de Atlantische Oceaan, maar geschreven werd in Zeist.

Terwijl de negentienkoppige bemanning stormen trotseerde met golven van wel 7 meter hoog en de voedselvoorraad langzaamaan opraakte, kwamen de berichten binnen van alle surrealistische ontwikkelingen in de wereld.

Zeister schrijver Boris Lemereis beschrijft deze uitzonderlijke en waargebeurde reis in de non-fictieroman De reis van Bark Europa, die deze maand verscheen. Voor zijn research kreeg hij toegang tot de crew, logboeken, e-mails, dagboekfragmenten en beeldmateriaal van het schip.

Het boek neemt je mee op reis vanuit het perspectief van drie Nederlandse bemanningsleden: de scheepskok, de kapitein en de scheepsarts. Het beschrijft hoe bizar deze tocht voor hen is. Terwijl hun leven zich dag na dag afspeelt op het kleine oppervlak van het schip, kunnen ze zich maar nauwelijks voorstellen hoe de samenleving aan land ingrijpend verandert door de pandemie. Het is een verhaal waarin de Bark Europa voor even de meest geïsoleerde, en daardoor misschien wel de veiligste plek op aarde werd.

De Reis van Bark Europa is verkrijgbaar bij de boekhandel. Het boek is op voorraad bij Kramer & Van Doorn in Zeist.

ISBN: 9789024593576
Aantal pagina’s: 208, inclusief fotokatern
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Prijs: € 20,99

Bovenste foto: overhandiging van het boek aan kapitein Eric Kesteloo.

Boris Lemereis is freelance journalist. Hij schrijft onder meer voor NRC Handelsblad. Hij is internetredacteur bij de Volkskrant en schreef eerder voor NU.nl en LINDA.nl. Hij woont met zijn vriendin en dochter in Huis ter Heide.
 

Bijdrage: 
Recensie: 

 


Meer Zeister boeken:
Zwarte vogel

Meer bijzondere schepen:
Hulp vanuit zee

Volgende artikel:
Beauforthuis en Kerckebosch inspireren Utrecht

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.