De Azijnmakerij

1 juni 2016
tekst: Peter, foto’s: Kees Linnenbank

Een nieuwe rubriek: Lunchen in Zeist. Onze vaste recensent Peter gaat door de hele gemeente (inclusief Austerlitz en Den Dolder c.a.) op pad en beschrijft lunchadressen. Het is anders dan de vorig jaar gestopte restaurantrubriek: het is nu geen wedstrijd. Peter  richt zich op het aangeklede broodje dan wel een kleine warme lunchhap. Peter is meestal niet alleen. De eerste keer was hij in Austerlitz bij restaurant Het Plein. Deze tweede recensie gaat over restaurant De Azijnmakerij en hij wordt vergezeld door redacteur Ronald Camstra.

De ambiance/omgeving
Even zoeken, maar we weten dat De Azijnmakerij achter het gemeentehuis ligt. Je kunt er komen vanaf de zijde van het Walkartpak en vanaf de Eerste Dorpsstraat. Eenmaal daar lopend, tussen de appartementen en het gemeentehuis hangt het erg van je mindset af wat je ervan vindt. De een zal het teveel beton vinden, de ander een heerlijk samenraapsel van bouwstijlen, wat groen met het authentieke Azijnhuisje als blikvanger en knipoog naar het verleden. Ik hoor bij de laatste categorie. We zoeken even naar de ingang, maar de verwijsborden zijn op zich duidelijk. Er wordt gewerkt buiten. Het lijkt wat rommelig. Later horen we dat er tegels worden gelegd of verlegd, dit om een terras mogelijk te maken. En een aantal dagen na onze lunch zien we dat het er is: het terras.

Ontvangst/bediening
We zijn er al vroeg, om 12.00 uur en zijn de eersten. We kijken links en rechts. Een gangetje en daarnaast een soort gelagkamer waar je met een groep van ruim 10 man kan lunchen, vergaderen en/of dineren. We zijn vooral verrast door de knusse ruimte die vooral hout en steen ademt. Ondanks dat is het er warm. De afstand tussen eet- en keukendeel is klein. Het is als het ware een open keuken. Langzaam loopt de zaak halfvol. De ober komt al snel naar ons toe met de lunchkaart. Hij is vriendelijk, open en goedlachs. We hebben echt eerst onze tijd nodig om aan het interieur en de omgeving te wennen. We concluderen dat  - als je hier alleen zit -  je niet verzuipt in een te grote ruimte. De bediening blijft goed.

De kaart
We bekijken de menukaart. Om de lezers goed inzicht in de kaart te geven, willen we soep en daarna een lunchgerecht. We vragen wat de soep van de dag is, die op de kaart staat vermeld. We horen de conversatie tussen de kok en de ober. “Welke soep is er? Courgettesoep?” Antwoord: “Neen, die is op!” Vraag van de ober: “Is er vissoep nog misschien?” Antwoord: “Nee. Er is helemaal geen soep.” Het doet denken aan de ridicule gesprekken uit de “Dik voor mekaar show” uit de jaren 70. Achteraf zijn we er blij mee, want het betekent dat, als er al soep is, deze ook vers is. Een goed teken.
Hieronder ter illustratie een selectie van enkele lunch- en dinergerechten op de inmiddels in mei aangepaste kaart:

* Lunch
Sandwich pittige kip; scharrel kippendijtjes, chili, koriander & gember €  6,50
Sandwich makreel; paté van gerookte makreel & zoetzure komkommer €  5,25
Salade vis; gerookte makreel, tomaat, boontjes, sla, paprika & ansjovismayonaise € 8,75 Salade geroosterde groenten, quinoa, granaatappel & hangop  € 8,75

* Diner
Pasta met yoghurt doperwten en feta (V) € 18,50
Lamsrumps  met bonensalade (haricots, boterbonen, sugarsnaps, tuinbonen) & gele rijst  € 23,-
Gebraden kip met sinaasappels, venkel, pernod  € 18,75

Hoe smaakt het?
Mijn salade vis is heerlijk. Goed gevuld. Het lijkt eerst een wat kleine portie, maar door de diepte van het bord is dat het geenszins met ook twee sneetjes licht geroosterd brood erbij. De makreel is een soort makreelmousse. Ronald neemt de pittige kip en die smaakte ook echt pittig en is ingelegd in een soort zachte wrap. De omlijstende drank, jus d’ orange en koffie? Helemaal niets mis mee. 

Tenslotte - Tips en tops
Het is een mooi en in positieve zin apart lunchadres met een niet al te grote maar wel veelzijdige kaart met genoeg keuze. De ober is perfect. We kunnen geen echte verbeterpunten verzinnen. Het terras is er inmiddels. De rekening met tonic en jus d’orange en tweemaal koffie blijft met ongeveer € 25 binnen de perken. Voor een diner in de avond lijkt het restaurant qua kaart op zijn minst veelbelovend. De zaak lijkt ook redelijk goed te lopen. Op een avond in mei  zie  ik veel volk binnen.

Meer informatie over menukaart, openingstijden en historie: www.azijnmakerij.nl

 

Recensie: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.