24H Chefs in Kasteel Kerckebosch

5 mei 2024
tekst en foto's: Arend Postma

Op 26 en 27 mei 2024 zal in Kasteel Kerckebosch in Zeist de 5e editie van ‘24H Chefs’ plaatsvinden. Om deze lustrumeditie ruime aandacht te geven en te presenteren zijn vertegenwoordigers van de landelijke (horeca)vakbladen en lokale pers uitgenodigd voor een perslunch. Zodoende ben ik hierbij aanwezig als vertegenwoordiger van het Zeistermagazine.

Voordat er aan de lunch begonnen wordt opent Tjitze van der Dam de bijeenkomst en heet hij alle aanwezigen van harte welkom. Tjitze is voormalig chef in diverse sterrenrestaurants en innovatief ondernemer. Nu is hij hier in zijn rol van bedenker van 24H Chefs en legt uit wat dat precies inhoudt, een stukje historie en wat de topchefs drijft en motiveert.

24H Chefs is een unieke, culinaire kookmarathon waarbij 24 topchefs 24 uur lang belangeloos koken voor een goed doel. De kookmarathon bestaat uit 8 blokken van 3 uur. Elk uur bereidt een topchef 2 gerechten die samen met de gerechten van de andere 2 topchefs het menu van dat blok vormen - dus een culinaire verrassing van 3 verschillende topchefs!

De eerste editie was in 2013 in Zandvoort voor Serious Request. Daarna in 2016 in Amsterdam voor Dance4Life. In 2019 was het evenement weer in Amsterdam, maar toen voor het Rode Kruis. De 4e editie was in Utrecht, bij Restaurant Karel V, voor het Prinses Maxima Centrum. En nu dus op 26 en 27 mei, de 5e editie van 24H Chefs in Kasteel Kerckebosch in Zeist voor wederom Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie.

Na de inleiding wordt in een filmpje getoond hoe het er achter de schermen en in de keukens van 24H Chefs aan toegaat – de hectiek, liefde voor het gerecht en motivatie voor het goede doel.

Want het goede doel is uiteindelijk waar het allemaal om gaat. En daarin schuilt volgens Tjitze de gedrevenheid van de deelnemende topchefs. Zij hebben allemaal wel een kind, familielid of kennis met een eigen verhaal om zo met de allergrootste toewijding als topchef aan het evenement deel te nemen.

Topchefs die liever overdag hun bijdrage leveren, komen later tot ontdekking dat ze toch liever in het holst van de nacht meegewerkt hadden. De magie van de zon die opkomt, en dat zal op de morgen van 27 mei in Kasteel Kerckebosch ook helemaal het geval zijn.

Hierna is het tijd voor de lunch.

Mijn ontzag en bewondering voor vakmensen is groot. Of het nu een stukadoor is, een chirurg, een loodgieter of meubelmaker – het gaat uiteindelijk om het product en resultaat. En nu heb ik het voorrecht tijdens de lunch met een aantal topchefs aan tafel te zitten en naar hun overtuiging, vakmanschap en passie te luisteren – het is allemaal even fascinerend. Een gerecht waar meer dan 6 dagen aan voorbereiding voor nodig is. Ze hebben het over de wereld van de gedroogde tomaat en een gerecht van meer dan 130 handelingen. Deze lunch met zijn schitterende gerechten en onwaarschijnlijke verhalen was voor mij als leek een onvergetelijke belevenis.

Elk detail en gerecht van de perslunch was overweldigend en overtuigend, en het goede doel - Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie – maakte het verhaal helemaal compleet. Weer thuis heb ik ons via onderstaande link onmiddellijk opgegeven.

Kijk op https://www.24h-chefs.com/ voor het totaalprogramma, de deelnemende 24H Chefs in de diverse tijdsblokken en het bestellen van de tickets.
 

Bijdrage: 

 


Arend schreef eerder:
De neanderthaler in het verkeer

Meer perslunches:
Druilerige dinsdagmiddag bij Sushi San

Volgende bericht:
VOLfest: Muziek uit Turkije

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.