Boek van de maand: Het verhaal van een huwelijk

 
Lees het Boek van de Maand met ons mee!

Iedere maand kiezen we een boek waar we in de boekhandel allemaal van onder de indruk zijn. Omdat het zo mooi is. Of spannend. Grappig, of ontroerend. Een boek, waarvan wij vinden dat meer mensen het zouden moeten lezen. En die gelegenheid bieden wij u graag. Want als u het boek met ons meeleest maar het niet zo goed vindt als wij, mag u het terug komen brengen naar de winkel en krijgt u van ons gewoon uw geld terug!

Voor de eerste maand van het nieuwe jaar hebben we gekozen voor Het verhaal van een huwelijk van de Noorse auteur Geir Gulliksen: een pijnlijk intiem relaas over het einde van een huwelijk en hoe het zover heeft kunnen komen.

Jon, de echtgenoot, vertelt het verhaal als een terugblik: hij en Jappie hebben elkaar leren kennen toen ze allebei nog in een relatie zaten. Toch gingen ze hals over kop samenwonen, ook al moesten ze daarvoor andere mensen verlaten en kwetsen. Jon en Jappie krijgen goede banen, zij als arts op een ministerie, hij als journalist en kinderboekenschrijver. Er komen twee zoontjes, het leven kabbelt twintig jaar lang fijn verder. ‘Toch moet het ergens zijn begonnen, dat wat ons in de situatie bracht die ons uit elkaar zou drijven,’ peinst Jon.

Dat Gulliksen het verhaal door één van de partners laat optekenen, terwijl de andere zwijgt, is een vondst. Want hoezeer Jon ook probeert om ook Jappies gezichtspunt te verwoorden, het blijkt een onmogelijke opgave. De ander is niet te doorgronden, we moeten het doen met vooronderstellingen waarvan we nooit zullen weten of ze kloppen of niet. En dat is natuurlijk des te pijnlijker voor wie zich afvraagt waarom een relatie stuk is gegaan.

De kracht van Gulliksen schuilt verder in het voortdurende afwegen van bijzonderheid en banaliteit. Zo is Jon ervan overtuigd dat zijn huwelijk uniek is. Maar tegelijk beweert een duivels stemmetje in hem dat die relatie even banaal is als de meeste andere relaties, en dat ze wellicht gewoon een antwoord is op de menselijke eenzaamheid. De vele beschouwingen over de aard van menselijke relaties - waarom mensen ze aangaan, waarom ze samenblijven of uiteengaan - geeft dit relaas over één huwelijk een universele dimensie waarmee de lezer zich kan identificeren. Dat Gulliksen ruim de tijd neemt om die hele relatie gedetailleerd te beschrijven, maakt de neergang des te ingrijpender.

Lees het Boek van de Maand met ons mee en ontdek een prachtig voorbeeld van de Noorse literatuur!

Geir Gulliksen
Het verhaal van een huwelijk
Ambo Anthos, 198 blz.
€ 19,95