" />
 

Hét internetmagazine over Zeistenaren
 

 

filmportret Wereldreis 2014 < klik hier
 

HOMEStelling van de maand

Het Dorpsplan Austerlitz van de gemeente Zeist moet dit najaar gereed komen.
 
   

Foto van de maand

Uitslag:
Het is de sokkel van het Wilhemina monument in het Wilhelminapark.

   
    
Iets opzoeken?

Meld je aan als lezer!
Ontvang elke maand een bericht over de nieuwe editie.
Redactie:
Steven Spaargaren
Spaargaren Communicatie 2012

Hosting: DutchNet
Vasten is hot | Afdrukken |

vasten-1_800x600.jpg   

 iftar in het Beauforthuis

1 oktober 2010
tekst: Zainab El Barakat, foto’s: Bette Kaspers

Dit jaar was de vastenperiode (ramadan) van 11 augustus t/m 10 september. Zainab El Barakat doet al jaren mee aan het vasten gedurende de ramadan. In haar zoektocht naar informatie over het vasten binnen andere religies, belandt ze in het Beauforthuis. Daar wordt in het kader van het Festival Achter de Linie een iftar georganiseerd. Dat is het verbreken van het vasten door middel van een maaltijd. Een bijdrage van een betrokken vastende vrouw uit Zeist.
 
Als ik het Beauforthuis binnenkom, zie ik gasten  zitten van verschillende culturele achtergronden. Hier en daar zitten oude bekenden, politici en buurtgenoten. De mensen zitten aan grote ronde tafels die met zorg zijn aangekleed. Er heerst een sfeer van gezelligheid en ongedwongenheid.Ik word deze avond gratis en voor niks van informatie voorzien over het vasten in het jodendom, het christendom en de islam door drie gastsprekers. De eerste spreker is een joodse meneer, een wat oudere, sympathieke meneer. Hij vertelt over zijn jeugdherinneringen tijdens de Jom Kipoer, de Grote Verzoendag waarin de joden twee dagen achtereen vasten, de dagen doorbrengen in de synagoge en de Heer om vergeving vragen. Hij zegt: “Wij kinderen, wij moesten onze ouders om vergeving vragen. We snapten niet wat we verkeerd hadden gedaan en al helemaal niet waarom zij ons niet om vergeving vroegen.” Hier en daar wordt er gelachen. De oude meneer heeft daarna nooit meer gevast. “Maar nu heb ik het afgelopen jaar weer gevast,” zegt hij tot slot.

vasten-2_800x600.jpg 

ontmoeting diverse culturen  


Daarna neemt een predikant uit Amersfoort het woord. Omdat ik even word afgeleid door mijn zoontje die even naar buiten wil, kan ik zijn informatie niet opnemen. Ik bedenk me om de informatie over het christelijk vasten maar aan mijn vrienden of aan meneer Google te vragen. Wat ik nog van de predikant opvang is dat hij heel veel waardering heeft voor de moslims die een hele maand consequent vasten. De informatie van de laatste jonge islamitische spreker uit Zeist is bij mij wel bekend. Het bekende rijtje: tussen zonsopgang en zonsondergang geen eten, drinken, roken, sex en kwaad spreken. En: de ramadan is een heilige maand. Precies op het moment dat de laatste spreker zijn verhaal afrondt, begint de iftar. Er zijn veel vrijwilligers die de gasten bedienen, maar er is vooral heel veel lekker eten. De avond wordt aangekleed met muziek van Zharbia, onder leiding van Karim Eharruyen en de prachtige zang van Sinna Casita. Andalusische, Arabische, jazzy en soulklanken vullen de ruimte van het Beauforthuis.  Ondertussen heeft mijn zoontje van negen jaar zich tussen de bedienden gewurmd en zich tot de jongste bediende van die avond gebombardeerd. Even later komt hij mij zijn nieuwe aanwinst laten zien. Hij heeft een polo aan en een schort om, net als de medewerkers van het Beauforthuis. Ik zie dat een van de jongens hem met veel geduld les geeft in het bedienen en hoe hij een blad moet vast houden. Mijn zoontje geniet van zijn taak als bediende en ik geniet, omdat hij geniet. Ik geniet ook van het eten en van de mooie stem van Sinna.  

vasten-3_800x600.jpg 

de jongste bediende

Volgende dag
De volgende dag leer ik van meneer Google dat het christendom al vanaf de vierde eeuw de veertig dagen vastentijd kent. Die wordt geïnspireerd door de veertig dagen die Jezus al vastend in de woestijn doorbracht. In de loop der eeuwen verandert het karakter van het vasten. In de zevende eeuw gaat men over op het geven van aalmoezen aan de armen en in de Middeleeuwen wordt het vasten door de Kerk verplicht: het bestaat uit een maaltijd per dag, geen vlees en geen snoep. Het verplichte vasten wordt in 1967 door de Kerk afgeschaft, maar het vasten binnen de christelijke traditie gaat gewoon door. Ook vandaag de dag is het vasten nog een vast onderdeel binnen de christelijke traditie.
Hier en daar lees ik berichten bij meneer Google dat er dit jaar tweehonderd scholieren van het Sint Laurencollege in Rotterdam aan een eigen vastenactie meedoen. Dat paus Benedictus XVI oproept de gelovigen op de vastentijd te benutten als geestelijk voorbereiding op het paasfeest. Dat het  Franse bisdom in Lyon een oproep doet om in de ‘veertigdagentijd’ ecologisch te vasten door bijvoorbeeld de verwarming lager te zetten, Fairtrade producten te kopen enz. Ook kun je op www.vastenactie.nl je eigen vastenactie met je voornemens online zetten en is er zelfs een format voor een tv-programma dat `Veertig dagen zonder...........` heet.

Een ding is zeker. Vasten is hot. Binnen alle religies en tradities wordt er gevast. Uit mijn eigen ervaring kan ik zeggen dat het vasten je laat ervaren dat je je driften, begeerten, verslavingen en gedragspatronen kunt overstijgen.
 

 
menu.jpg

 Ook vriend worden?
 Zeistermagazine.nl
 wordt mede mogelijk
 gemaakt door onze
 vrienden:
 
g-kombinatie.JPG
 
 logo_zwembad_dijnselburg.jpg
 rkwoningbouw_klein_formaat.jpg
l-.jpg
o-.jpg
idea.jpg

   logo_asz.jpg